Κάρολος: Ανακηρύσσεται βασιλιάς της Βρετανίας – Η τελετή στέψης

Κάρολος

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σήμερα (10.9.2022) στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός, στον απόηχο του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και των διαδικασιών για την επόμενη ημέρα της Βρετανίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος στέφεται σήμερα ως ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, τη D+1 (D-Day+1), η οποία ονομάστηκε έτσι, επειδή η ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ την περασμένη Πέμπτη έγινε σε σχετικά προχωρημένη ώρα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες την αμέσως επόμενη ημέρα.

Οι σημαίες ήδη κυματίζουν στο υψηλότερο σημείο του ιστού, λόγω της ημέρας, διότι ξεκίνησε η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής από τις 10 το πρωί (ώρα Βρετανίας) στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη του νέου βασιλιά θα γίνει δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά για πρώτη φορά.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Έτσι, ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο γηραιότερος μονάρχης που κάθεται στο θρόνο της Βρετανίας, σε ηλικία 73 ετών. Ήδη έχει ακουστεί ο νέος εθνικός ύμνος της Βρετανίας με την αλλαγή “God save our gracious king” στους στίχους, αντικαθιστώντας το “God save the Queen” που ακουγόταν από όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952.

Πηγή: Newsit