Κάρμεν Μιράντα: Όσα δεν γνωρίζετε για το κορίτσι της Τσικίτα

Κάρμεν Μιράντα

Η Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda), ο απόλυτος θρύλος της σάμπα, έμεινε στην ιστορία και ως "το κορίτσι της Τσικίτα".

Η Google τιμάει σήμερα [09/02/2017] με ένα Doodle την Κάρμεν Μιράντα. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, το 1909, και πέθανε άδοξα στις 5 Αυγούστου 1955. H Κάρμεν Μιράντα, η γυναίκα-θρύλος της Βραζιλίας, έμαθε έναν ολόκληρο λαό να χορεύει στο ρυθμό της σάμπα, και αποτέλεσε για σειρά ετών την «πρέσβειρα» του βραζιλιάνικου πολιτισμού.

Η Κάρμεν Μιράντα είχε ως πηγή έμπνευσης της baianas, πλανώδιες πωλήτριες φρούτων. Tο 1939 ο παραγωγός Λι Σούμπερτ είδε την Κάρμεν Μιράντα να τραγουδά σε ένα καζίνο στο Ρίο της προσέφερε αμέσως συμβόλαιο για το Μπρόντγουεϊ, στο έργο The Streets of Paris. Ένα χρόνο αργότερα έκανε την πρώτη της ταινία στο Χόλιγουντ. Μεγάλος θαυμαστής της ήταν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ που την κάλεσε να τραγουδήσει στον Λευκό Οίκο.

Το καπέλο με τα φρούτα αποτέλεσε έμπνευση για το μπλε κορίτσι στις μπανάνες Chiquita, ενώ η πληθωρική Κάρμεν Μιράντα κατάφερε να είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στις ΗΠΑ.
Το 2013 η ηθοποιός Yvette Tucker υποδύθηκε την Κάρμεν Μιράντα στην ταινία Gangster Squad, ενώ το 2016 τιμήθηκε κατά τη διάκρεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο θάνατός της βύθισε τη Βραζιλία σε εθνικό πένθος. Περισσότεροι από 500.000 Βραζιλιάνοι την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

[dfp_ads id=236982]

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν ένα μοναδικό ταλέντο. Ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία, και μεγάλωσε στη Βραζιλία. Από μικρή ηλικία συμμετείχε σε παραστάσεις, και το πηγαίο ταλέντο της άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία. Εμπνευσμένη από τις baianas, τις πλανώδιες πωλήτριες φρούτων, φορούσε ένα καπέλο με «φρούτα» επί σκηνής. Αυτή ήταν και η σφραγίδα της στην καριέρα της.

Το 1929 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, και αμέσως έγινε επιτυχία, ενώ όλη η Βραζιλία χόρευε στο ρυθμό των τραγουδιών της. Όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ, το 1939, ήταν ήδη εθνική σταρ στη Βραζιλία, και είχε καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Η Κάρμεν Μιράντα και το μπλε κορίτσι της Chiquita

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν η «βασίλισσα» της σάμπα, και η «βασίλισσα» των τεράστιων καπέλων. Η Κάρμεν ήταν η πραγματική πρώτη διδάξασα στις ογκώδεις πλατφόρμες. Αν και ήταν σχετικά κοντή, πάνω στη σκηνή φαινόταν «τεράστια» όχι μόνο χάρη στο τεράστιο ταλέντο της, αλλά και στα υπερμεγέθη καπέλα της.

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη αναφορά, αλλά η γυναίκα που φιγουράρει στις μπλε ετικέτες γνωστής μάρκας που εμπορεύεται μπανάνες παραπέμπει άμεσα στην Carmen Miranda.