«Ήρθε τρεις τούμπες το αυτοκίνητο… είχε γίνει πλάκα!»

«Πέρασε η ζωή μου μπροστά από τα μάτια μου...»

Ο ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος φέρνει στο μυαλό του το σοκαριστικό ατύχημα που είχε πριν χρόνια, επιστρέφοντας στην Αθήνα από το χωριό του, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έφερε τρεις τούμπες και έγινε μια άμορφη μάζα σιδερικών…

Ποια ήταν η στιγμή που η ζωή σου πέρασε μπροστά από τα μάτια σου;
Ήταν το 2007, που ερχόμουν από το χωριό, στην εθνική οδό, και για άγνωστο λόγο, έσπασε το λάστιχο, έφυγε το τιμόνι, δεν ξέρω τι έγινε και είχα ένα τρακάρισμα. Έφυγε το αυτοκίνητο μου και χτύπησε επάνω στο τσιμεντένιο στηθαίο, έφερε τρεις τούμπες, διαλύθηκε εντελώς και μετά παρέδωσα πινακίδες. Εγώ όμως βγήκα χωρίς να πάθω ούτε μια γρατσουνιά. Ήμουν μόνος στο αυτοκίνητο, γυρνούσα από το Πάσχα που είχα κάνει στο χωριό. Σε αυτά τα δευτερόλεπτα τα είδα όλα, πέρασε η ζωή μου μπροστά από τα μάτια μου. Πίστευα στον Θεό και πιστεύω.

Άλλαξε η κοσμοθεωρία σου μετά το ατύχημα;
Ναι, εκείνη τη στιγμή είδα τα πάντα. Τον κόσμο που είχε μαζευτεί, το πως το είπανε στη μάνα μου… Όλα μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα.

Εννοείς ότι έκανες τη «σκηνοθεσία», την εικόνα της είδησης του χαμού σου, της… απώλειας σου;
«Έφυγα», ναι της απώλειας… Μου ήρθαν όλα αυτά ότι είχα «φύγει»… Ήρθε τρεις τούμπες το αυτοκίνητο, γύρισε την τελευταία φορά με τις ρόδες κανονικά, είχε γίνει πλάκα, βγήκα χωρίς καμία αμυχή και ευτυχώς, δεν περνούσε κανείς τη στιγμή που έγινε το ατύχημα. Γιατί θα μπορούσα να σκοτώσω κάποιον άλλο, χωρίς να φταίει ο χριστιανός. Μετά το ατύχημα είδα κάτι που ήξερα και από πριν, ότι όλα εδώ θα μείνουν. Ξέρω τον οικογενειακό τάφο που έχουμε στο χωριό, ότι θα «πάω» εκεί και δεν με φοβίζει. Δεν μπορώ όμως την ανημποριά.