Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί έξι μήνες μετά»

Ιωάννα Παλιοσπύρου

"Για μένα, προσωπικά, η αγάπη του κόσμου ήταν σημαντική. Διαφορετικά μπορεί αν ήμουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κατάθλιψη και να κοιτάω το ταβάνι", εξομολογείται η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Καλεσμένη ζωντανά στο πλατό του Κοινωνία Ώρα Mega ήταν τη Δευτέρα η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Η Ιωάννα μίλησε για τη σύσταση του Μητρώου Εγκαυματιών, το οποίο προβλέπει να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι θεραπείες για την αποκατάσταση των εγκαυματιών μετά το νοσοκομείο και για το πότε συνειδητοποίησε η ίδια την κατάστασή της.

«Ένας πολυεγκαυματίας έχει να περάσει ένα γολγοθά. Υπάρχει μία πορεία αποκατάστασης πολύ μεγάλη, πολλών ετών και πολυδάπανη. Εγώ βρίσκομαι στο δεύτερο χρόνο της αποκατάστασής μου και ξέρω τα υπόλοιπα. Εκτός από τα χειρουργεία υπάρχει μία σειρά διαδικασιών που ο εγκαυματίας πρέπει να τηρεί στο σπίτι του καθημερινά και τα πρώτα πέντε χρόνια είναι εντατικά. Στη συνέχεια μειώνονται, αλλά μας ακολουθούν εφ’ όρου ζωής», δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου και πρόσθεσε:

«Είμαι περίπου στα μισά της διαδικασίας, έχω να κάνω χειρουργεία σημαντικά. Είχα βάλει ένα στοπ, γιατί περιμέναμε να συμπληρωθούν δύο χρόνια από την επίθεση, γιατί στα δύο χρόνια το χημικό έγκαυμα ηρεμεί. Αυτή η στιγμή είναι ένα κομβικό σημείο στην πορεία της αποκατάστασής μου».

«Η πρώτη μας συνάντηση με τον υπουργό ήταν ένα χρόνο πριν. Επειδή εγώ δεν θεωρώ ότι αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήπορτε εγκαυματία και θεωρώ ότι αυτό που γινόταν ήταν άδικο και λάθος. Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή, γιατί είτε θέλω είτε δεν θέλω η επίθεση πήρε έκταση. Επισκέπτομαι συχνά τους εγκαυματίες. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για μένα, προσωπικά, η αγάπη του κόσμου ήταν σημαντική. Διαφορετικά μπορεί αν ήμουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κατάθλιψη και να κοιτάω το ταβάνι» ανέφερε η Ιωάννα Παλιοσπύρου για τη συνάντηση που είχε με τον Θάνο Πλεύρη.

«Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί έξι μήνες μετά. Κάθε μέρα η γιατρός μου προσπαθούσε να μου εξηγήσει. Εγώ χρειαζόμουν να μιλήσω με έναν άλλον εγκαυματία να μου εξηγήσει και να καταλάβω. Οι εγκαυματίες έχουμε μία αλληλοκατανόηση μεταξύ μας», εξομολογήθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.