Η συγκινητική ομιλία του Νίκου Αλιάγα!

«Είμαι παιδί μεταναστών που είχα ως πυξίδα αυτή τη χώρα».

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης, Νίκος Αλιάγας μίλησε στον κόσμο που βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο για να διαδηλώσει υπέρ του “ναι”.

«Επιστρέφω σε μια πατρίδα πληγωμένη, διχασμένη. Η αγανάκτηση έγινε λύπη και η λύπη έγινε θυμός. Αυτό που βιώνετε, τα συναισθήματα που εκφράζετε, δεν σκιαγραφούνται με τον ίδιο τρόπο στο εξωτερικό. Μας παρουσιάζουν σαν ζητιάνους, μας κατακρίνουν, μας θέλουν στην Ευρώπη, ενώ εμείς στέλνουμε άλλο μήνυμα. Είναι δύσκολος αυτός ο ασφυκτικός κλοιός που ζούμε. Πρέπει να έχουμε αίσθηση το τι σκέφτονται και τι πιστεύουν για εμάς σε αυτή την οικογένεια που λέγεται Ευρώπη.

Το DNA μας είναι ευρωπαϊκό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ο κυνισμός των μεν και των δε μπορεί να έφαγε το φιλότιμο αλλά δεν σκότωσε την ελπίδα. Φταίμε κι εμείς, φταίνε και αυτοί, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλουν να μας αφανίσουν από τον χάρτη. Αναρωτιούνται τι συμβαίνει και είναι ευκαιρία να το διατυπώσουμε, να το εκφράσουμε. Χωρίς τραμπουκισμούς, χωρίς ψέμματα να μιλήσουμε με την καρδιά μας.

Αισθάνεστε Ευρωπαίοι ή όχι; Δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, δεν είμαι εδώ για να κάνω πολιτική, για να κάνω κριτική. Είμαι παιδί μεταναστών που είχα ως πυξίδα αυτή τη χώρα. Με συγκίνηση απόψε σας μιλάω, συμπάσχω και προχωράμε μαζί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας σβήσει από το χάρτη. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ξέρουμε ότι ένα “ναι”, μπορεί να μην φέρει την άνοιξη. Το ψέμα στον εαυτό μας, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά.

Δεν μιλώ εκ του ασφαλούς ως Έλληνας του εξωτερικού, μιλώ ως Έλληνας που αγαπάει την χώρα των γονιών του, τη δική του χώρα. Ένα “ναι” μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα αύριο, αλλά θα δώσει ελπίδα στα παιδιά μας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι ελπίζω να είναι “ναι”, πρέπει να συμφιλιωθούμε, όλοι μαζί. Είναι το “ναι” της συμφιλίωσης, της αγάπης, της αλληλεγγύης. Θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Παράδειγμα προς μίμηση και όχι αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης. Δεν θα πληρώσουμε εμείς για όλα τα προβλήματα της Ευρώπης.

Πρέπει να συσπειρωθούμε, να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Είμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι. Πιστεύω στο “ναι” σαν εγγύηση για αυτά τα παιδιά που ήρθανε με τις γιαγιάδες τους, με τους γονείς, ότι δεν θα είναι απομονωμένα. Για να αποσαφηνίσουμε στη νέα γενιά ότι η αξιοπρέπεια δεν ζητιανεύεται, δεν καπηλεύεται, αποδεικνύεται με σθένος, υπευθυνότητα και αλήθεια. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ελληνική λέξη, είναι τρόπος σκέψης, είναι συνείδηση, είναι ταυτότητα, είναι διαχρονική και είναι το μόνο μονοπάτι αλληλεγγύης και αυτοσεβασμού για εμάς. Ναι, λοιπόν, με τη νίκη».