Η Σοφία Μανωλάκου μιλάει για την νόσο Crohn!

«Είχα τη νόσο και δεν το ήξερα για αρκετό καιρό…».

Καλεσμένη στην Τατιάνα Στεφανίδου ήταν η Σοφία Μανωλάκου, η οποία μίλησε ανοικτά για την νόσο Crohn, από την οποία πάσχει. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στο πως ανακάλυψε ότι πάσχει από την συγκεκριμένη ασθένεια και πως μπορεί να το καταλάβουν οι άνθρωποι που πάσχουν, αλλά δεν το γνωρίζουν.

«Είχα τη νόσο και δεν το ήξερα για αρκετό καιρό. Ήθελα να μιλήσω για όλους τους υγιείς ανθρώπους εκεί έξω που συσσωρεύουν το άγχος και τα προβλήματα και κάνουν κακό στην υγεία τους. Είναι μια νόσος που επηρεάζεται από το άγχος και την ψυχολογία. Πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία μας. Δεν είναι μόνο η νόσος του Crohn, υπάρχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία προκαλούνται καθαρά από τη ψυχολογία μας.

Μου παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2009, σε μια περίοδο που είχα στρεσαριστεί πολύ και άρχισα να χάνω κιλά. Έχασα στην αρχή ένα με δύο κιλά κι έλεγα “ωραία, μια χαρά, δύο με τρία κιλά τα ήθελα”. Αργότερα, όμως, έχασα πολύ περισσότερα, από 60 κιλά έφτασα 46, μέσα σε διάστημα τριών μηνών και τρώγοντας κανονικά. Έκανα εξετάσεις για το έντερο, είδαμε αυτό και από τότε το ρυθμίζω με φαρμακευτική αγωγή.

Είναι αντιμετωπίσιμο και κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Προσοχή, όμως, γιατί μπορεί να το έχει πολύς κόσμος και να μην το ξέρει. Υπερλειτουργεί το έντερό σου και μπορεί κανείς να το θεωρήσει φυσιολογικό. Το… καμπανάκι είναι άμα δεις να χάνεις πολλά κιλά, να νιώθεις αδύναμος και να πηγαίνεις πολλές φορές την ημέρα στην τουαλέτα. Μιλάμε για πάνω από πέντε φορές. Δεν το θεωρούσα κακό να μιλήσω γι’ αυτό. Γιατί θεωρείται ταμπού να μιλήσεις για ένα πρόβλημα;».