Η Ράνια Τζίμα εφ’ όλης της ύλης – Ο ανταγωνισμός, οι εκπτώσεις στην τηλεοπτική αισθητική και τα δύσκολα

Ράνια Τζίμα

"Η αλήθεια είναι ότι μερικά προϊόντα στην ψυχαγωγία νομίζω ότι έχουν κάνει σημαντικές εκπτώσεις στην αισθητική τους"

Η Ράνια Τζίμα παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό Τηλεθεατής και τη δημοσιογράφο Χρύσα Παχούμη. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του MEGA μίλησε, μέσα σε όλα, για την ποιότητα της σημερινής τηλεόρασης, τον ανταγωνισμό και τον σεβασμό που η ίδια δείχνει σε αυτόν.

Πως βλέπετε την εγχώρια TV;

Έχει πολύ θόρυβο. Μου λείπουν αρκετά πράγματα, που εξηγούνται βέβαια από τις συνθήκες και από τα μπάτζετ, που είναι πιο περιορισμένα. Μου λείπουν τα πολιτικά talk shows που θα μπορούσαν να γίνουν με μια φρέσκια ματιά, μου λείπουν οι εκπομπές έρευνας, τα ντοκιμαντέρ. Και η αλήθεια είναι ότι μερικά προϊόντα στην ψυχαγωγία νομίζω ότι έχουν κάνει σημαντικές εκπτώσεις στην αισθητική τους. Υπάρχει όμως εκεί μια ευθύνη, γιατί με έναν τρόπο εκπαιδεύεις και τον τηλεθεατή σε αυτή την αισθητική και μετά όλο αυτό γίνεται φαύλος κύκλος μέσα στον οποίο εγκλωβίζονται όλοι.

Βιώνετε ανταγωνισμό στην ενημέρωση;

Προφανώς, αυτή η δουλειά είναι συνώνυμη του ανταγωνισμού. Αυτό δεν είναι αρνητικό, είναι πολύ γόνιμο, σε κάνει καλύτερο στη δουλειά σου, αρκεί να μη σε αρρωστήσει και να μη σε κάνει να χάσεις το κέντρο σου, την ουσία της δικής σου υπόστασης, που δεν πρέπει να μεταβάλλεται από τον όποιο ανταγωνισμό, δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεσαι ένας άλλος. Εγώ, άλλωστε, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που υποτιμούν τον ανταγωνισμό με τον οποίο είναι αντιμέτωποι. Το αντίθετο, τον παρακολουθώ στενά και τον σέβομαι απόλυτα.

Το «βάλε μου δύσκολα» σάς ταιριάζει;

Κάποιοι λένε ότι μου ταιριάζει (γέλια), νομίζω ότι ισχύει. Οι δυσκολίες με κινητοποιούν, ενεργοποιούν το ένστικτο επιβίωσης μου, με φέρνουν αντιμέτωπη με τον εαυτό μου ξανά και ξανά και είμαι πολύ αυστηρός κριτής. Μόνο έτσι έρχεται η εξέλιξη.