Η μυστική συνταγή του μαντζουνιού της Βαλιντέ στον Σουλεϊμάν στέλνεται στην UNESCO!

Δείτε ποια είναι η συνταγή του παλατιού που θα συμπεριληφθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας!

Η είδηση που μας έρχεται από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSAmed» αναμένεται να προκαλέσει ρίγη συγκινήσεως και στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό και ιδιαίτερα τους ''φαν'' του Τουρκικών σήριαλ! Η συνταγή του …μαντζουνιού της Βαλιντέ Σουλτάν, της μάνας δηλαδή του ερωτοχτυπημένου οθωμανου Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς, στέλνεται στην UNESCO από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να συμπεριληφθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας!

Συγκεκριμένα η Άγκυρα (εκτός από τον λεγόμενο ''τουρκικο καφέ'') προσπαθεί να συμπεριληφθεί στον Αντιπροσωπευτικό αυτό Κατάλογο της UNESCO και το ματζούνι ''μεσίρ'' το οποίο ετοιμάστηκε το 1527 με εντολή του Σουλτάνου Σουλε'ι'μάν του Μεγαλοπρεπούς (τον οποίο βέβαια οι Τούρκοι γνωρίζουν ως Σουλεϊμάν ο Κανουνί (Νομοθέτης)) για την ανάρρωση της μητέρας του Ayşe Hafsa: Της Βαλιντέ Σουλτάν 'οπως τη γνωρίζουν και οι (τηλεοπτικές) πέτρες στην Ελλάδα!

Η συνταγή του Μαντζουνιού

Ψάχνοντας βρήκαμε την συνταγή του μαντζουνιού αυτού στο βιβλίο ''99 Παλατιανές Συνταγές'' της Μαριάννας Γερασίμου, εκδόσεις «ποταμός». Φέρει το τίτλο το ματζούν Nevrûziye – Mesir Macunu- και πρέπει να είναι το προαναφερθέν:

Υπάρχουν, γράφει, διάφορες φήμες για τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί στην παρασκευή αυτού του παγκοσμίου φήμης ματζουνιού.

Θρυλείται ότι μεταχειρίζονταν σαράντα ενός λογιών υλικά, που προστάτευαν τον άνθρωπο από σαράντα και ένα πόνους, ντέρτια και σκοτούρες.

Η συνταγή που βρέθηκε στα αρχεία του Παλατιού του Τopkapi, είναι η ακόλουθη :

. άμβαρι το τεφρόν ή άμπαρη (ambra grisea physeteridae) 4 gr

. μόσχος (moschus moschiferus) 2 gr

. ροδόνερο 2 κιλά

. καρυόφυλλον το αρωματικόν ή γαρύφαλλο

(caryophyllus aromaticus) 25 gr

. κρεμέζι (coccus ilicis/cochenille) 250 gr

. τριαντάφυλλα 50 gr

. αμυγδαλέλαιο γλυκό 50 gr

. κανέλα ξύλο 50 gr

. σαπουνόριζα (gyrosphila arrosti) 125 gr

. βανίλια 25 gr

. άρβουτος ή ανδράχνη η γνησία ή σάνταλο

(arbutus andrachne) 125 gr

. ελοσκιάδιον το κομβανθές ή κάρδαμο

(elettaria cardamomum) 45 gr

. μυριστική η ευώδης ή μοσχοκάρυδο

(myristica fragrans) 10 gr

. ινδική καρύδα 10 gr

. πιπερόριζα (zingiber officinale) 10 gr

. κορίανδρον το ήμερον ή κόλιαντρο

(coriandrum sativum) 25 gr

. αγγελική (angelica sylvestris) 10 gr

. αχιλλεία η χιλιόφυλλος ή χιλιόφυλλο (απόσταγμα)

(achillea millefolium) 2 μπουκάλια

. ζάχαρη 2 κιλά

«Αναμειγνύετε όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και φτιάχνετε ένα ματζούνι. Παίρνετε από μία κουταλιά, δυό – τρείς φορές την ημέρα, με άδειο στομάχι. Ο άντρας και η γυναίκα που τρώνε από αυτό το ματζούνι γίνονται πιό δυνατοί και δεν τους μένει μήτε πόνος, μήτε λύπη».

Οι Ευρωπαίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό και το πουλούσαν σε παστίλιες με το όνομα «Baume de Sultan». Η συνταγή έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο » Eczacilik Tarihi» (ιστορία Φαρμακευτικής) του N. Baylav.

Λ.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

Χατζηβασιλείου ή Σουλεϊμάν προτίμησαν οι τηλεθεατές;