Η «Μικρή Ελλάδα» στην καρδιά της Ισπανίας

Δύο μέρες απομένουν πριν τις ευρωεκλογές και οι περισσότεροι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον της...

…ενώ σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί και η πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια για την οικονομική κρίση, που έπληξε κυρίως τις χώρες του Νότου. Αυτή την πολιτική της κρίσης την έχουμε βιώσει ιδιαίτερα οι έλληνες, με κάποιες χώρες να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους για τα βαριά μέτρα των μνημονίων.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο ένα ισπανός καθηγητής πριν από καιρό θέλησε μαζί με τους μαθητές του να εκφράσουν όχι μόνο τη συμπαράστασή τους στη χώρα μας για όσα περνά, αλλά να πει και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για όσα έχει προσφέρει τόσους αιώνες στην ανθρωπότητα. Ο ισπανός Αριστείδης Μίνγκεθ Μπάνιος εμπνεύστηκε το βίντεο με τίτλο «Gracias Grecia», το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και σε συνεργασία με τους μαθητές του, είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Παιδιά 15, 16 ετών εκφράζουν στο βίντεο με πολύ γλυκά λόγια την αγάπη τους για τη χώρα μας και στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, ενώ κάποιοι ισπανοί μαθαίνουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς προσπαθώντας να έχουν ένα «μικρό κομμάτι της Ελλάδας» στη χώρα τους. Στην εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση στη ΝΕΡΙΤ βλέπουμε γιατί ο ισπανός φιλέλληνας καθηγητής αποφάσισε να δημιουργήσει μαζί με τους μαθητές του το βίντεο, λέγοντας πολλά για την Ελλάδα.

«Προσωπικά» όμως, μιλά και ο ισπανός καθηγητής Αλφόνσο Σιλβάν Ροντρίγκεζ που εξηγεί πως μία υποτροφία ήταν η αφορμή για να βρεθεί στη χώρα μας, να γνωρίσει και να αγαπήσει την ελληνική λογοτεχνία και την ποίηση. Από τότε, μιλάει με πάθος για την αναγκαιότητα της γνώσης τόσο των αρχαίων όσο και των νέων ελληνικών, θεωρώντας πως είναι απαραίτητα εφόδια για τη μόρφωση κάθε ανθρώπου.

Μέσα όμως, από την κάμερα της εκπομπής στη ΝΕΡΙΤ θα γνωρίσουμε και τη «Μικρή Ελλάδα», που βρίσκεται στην καρδιά της Ισπανίας και έχει δημιουργήσει ο διάσημος χαράκτης Dimitri. Ο 83χρονος σήμερα Δημήτρης Παπαγεωργίου πριν από 60 χρόνια πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Αγάπησε την Ισπανία με πάθος, αλλά και οι Ισπανοί του το ανταπέδωσαν, αναγνωρίζοντας την αξία του και την προσφορά του στην Τέχνη της Χαρακτικής. Από το εργαστήρι του πέρασαν διακεκριμένοι ζωγράφοι, χαράκτες και διανοούμενοι και όπως λέει χαρακτηριστικά, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία «Μικρή Ελλάδα» στην καρδιά της Ισπανίας.

Αύριο Σάββατο, στις 19:15, μέσα από τη συχνότητα της «ΝΕΡΙΤ η Έλενα Κατρίτση μας ταξιδεύει στην Ισπανία όπου οι άνθρωποι που συναντά της μιλούν «Προσωπικά» για την αγάπη που έχουν στην Ελλάδα.

Γρηγόρης Μελάς