Η εργασία στο μικροσκόπιο της ΕΤ1

Σε μια περίοδο που τα εργασιακά θέματα και η εργασία γενικότερα ως θέμα απασχολούν την κοινωνία περισσότερο από ποτέ, στην ΕΤ1 κάνει την Τρίτη στις 23.00 πρεμιέρα μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων με θέμα την ιστορία της εργασίας στην νεότερη Ελλάδα και τίτλο «Ημερολόγια Εργασίας».

Με μια κατ΄ εξοχήν ανθρωποκεντρική θεώρηση, εξετάζεται η εξέλιξη της εργασίας στα τελευταία 180 χρόνια – από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Ο εργαζόμενος, το αντικείμενο της δουλειάς του, οι εργασιακές σχέσεις και εν τέλει ο ίδιος ο ορισμός της εργασίας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς – μεταβολές που συντελούνται όλο και πιο μακριά από την τοπική κοινωνία.

Ημερολόγια, μαρτυρίες, επιστολές, μηνύματα από την ξενιτιά, οικογενειακά άλμπουμ, ερασιτεχνικά φιλμ και βίντεο, σύμβολα καταξίωσης ή όπλα επιβίωσης, βγαίνουν στο φως, από την σοφίτα, το σεντούκι, ή τις συλλογές των μουσείων. Η κάμερα καταγράφει την εργασιακή δραστηριότητα από κοντά, σε όλο τον εύρος του μόχθου και της δημιουργικότητας της. Βλέπει τις κοινωνικές διαστάσεις της εργασίας στη μουσική και τις λατρευτικές παραδόσεις. Εντάσσει τις προσωπικές εμπειρίες στην ιστορική τους διάσταση μέσα από μια ομάδα έγκυρων επιστημονικών συνεργατών – ιστορικών, κοινωνιολόγων, λαογράφων κ.α. – της οποίας ηγείται ο καθηγητής Σπύρος Ασδραχάς.