Η ασυμβίβαστη αξιοπρέπεια του Μάνου Χατζιδάκι

Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου στο τρίτο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που θα προβληθεί απόψε στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος επιχειρεί ένα μαγευτικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. 

Μέσα από ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ επιτρέπει στους τηλεθεατές να ανακαλύψουν ξανά το εύρος, το βάθος και την επίδραση του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και το ήθος, την ασυμβίβαστη αξιοπρέπεια και την ευγένεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος αναζητά τις αιτίες που κάνουν το έργο του Μάνου Χατζιδάκι σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, να παραμένει «ολοζώντανο» και βαθιά χαραγμένο στο παρόν μας.

Ακολουθεί τα ίχνη του Μάνου στους χώρους που έζησε και δημιούργησε, περιπλανιέται στη ρωμαϊκή αγορά και στους δρόμους της πόλης, όπου ακούει τα τραγούδια του να δονούν ακόμα την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αναζητά τον χώρο όπου βρισκόταν το περίφημο πατάρι του Λουμίδη , όπου ο Χατζιδάκις «μαθήτευε» ως 17χρονο παιδί δίπλα στον Γκάτσο, τον Μόραλη και τον Ελύτη.

Το εστιατόριο, στέκι του Μάνου Χατζιδάκι όπου συνομιλούσε με τον Νίκο Γκάτσο αλλά και με τη νέα γενιά της ελληνικής τέχνης· το μισογκρεμισμένο σήμερα στούντιο της Columbia όπου το 1972 ηχογράφησε τον «Μεγάλο Ερωτικό».

Η ζωή του Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου, μέσα από πλούσιο και σπάνιο αρχειακό υλικό και μέσα από συνεντεύξεις που φωτίζουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τους τόπους που σφράγισαν τη ζωή του.

Καταγράφονται:
τα πρώτα μουσικά βήματα και η ανάμειξή του με τον «απαγορευμένο» κόσμο του ρεμπέτικου.
η αχώριστη φιλία με τον Νίκο Γκάτσο και το κοινό τους όραμα για το νέο ελληνικό τραγούδι
η σχεδόν ερωτική σχέση με τη Μελίνα
η αξεπέραστη μουσική για τους « Όρνιθες», που έκανε την παράσταση του Κάρολου Κουν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο
η μουσική για ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου,
η καταξίωση και το Όσκαρ που δεν εμφανίστηκε ποτέ να παραλάβει
η περίοδος ενδοσκόπησης της Αμερικής
η επιστροφή στην Ελλάδα και «ο Μεγάλος Ερωτικός»
το Τρίτο Πρόγραμμα όπου δίνει χώρο έκφρασης σε νέους μουσικούς και καλλιτέχνες παρέχοντάς τους μια ελευθερία πρωτόγνωρη για την εποχή.
Ο Σείριος, η Ορχήστρα των Χρωμάτων και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπου συνεχίζει με το ίδιο νεανικό σφρίγος να συγκρούεται με την αισθητική φτώχεια και τη χυδαιότητα που κυριαρχούν γύρω του, διεκδικώντας για λογαριασμό όλων μια αξιοπρέπεια που πάει να χαθεί.
Και εν μέσω όλων αυτών μουσικά έργα και τραγούδια με παγκόσμια απήχηση που σημαδεύουν μια ολόκληρη γενιά.

Ακόμη μιλούν και αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για τον Χατζιδάκι νεανικοί του φίλοι, όπως ο Νίκος Κούνδουρος, συνεργάτες του, όπως, η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Μανώλης Μητσιάς κ.α.

Παράλληλα η εκπομπή φιλοξενεί νέα πρόσωπα, σύγχρονους δημιουργούς να μιλούν για το πώς εισπράττουν την επίδραση του Χατζιδάκι πάνω τους, για το πώς το ίχνος του παραμένει σήμερα τόσο βαθύ και ισχυρό, που εμπνέει δημιουργικά νέους ανθρώπους κι ας μην τον γνώρισαν ποτέ.

Διαβάστε ακόμα:

Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Κωνσταντίνος Καβάφης

Η συναρπαστική αναζήτηση μιας Ιθάκης