H συμφωνική ορχήστρα του youtube

Διαβάστε για την Συμφωνική ορχήστρα του Youtube.

Επιλέχθησαν μέσα από μια διαδικτυακή «συνδιάσκεψη», συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Όπερα του Σίνδεϋ και έδωσαν πέντε συναυλίες μπροστά στο κοινό. Αυτή είναι η YouTube Symphony Orchestra 2011.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Αρχιτέκτονας του πρότζεκτ είναι ο Εντ Σάντερς, στέλεχος του YouTube. «Σκέφτηκα ότι η κλασική µουσική ξεπερνάει τα γλωσσικά και πολιτισµικά σύνορα, αυτό δηλαδή που προσπαθούµε να κάνουµε κι εµείς µε το YouTube».

H πρώτη απόπειρα διαδικτυακής συµφωνικής ορχήστρας έγινε πριν από δύο χρόνια µε µια πετυχηµένη συναυλία που δόθηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Η δεύτερη ήταν το τωρινό 8ηµερο φεστιβαλικό γεγονός στην Οπερα του Σίδνεϊ. «Η σκέψη µας ήταν η εξής: Γιατί να µη δώσουµε την ευκαιρία σε ανθρώπους που µελετούν µέσα στο δωµάτιό τους στη Μόσχα να παίξουν στο Sydney Opera House;», λέει ο Σάντερς. O καθένας µπορούσε να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του ένα «µάθηµα» πάνω σε ένα κλασικό κοµµάτι, να το µελετήσει και µετά να στείλει ένα βίντεο µε τον εαυτό του να παίζει το κοµµάτι. Οι κριτές επέλεξαν αρχικά 300 άτοµα από τους χιλιάδες που συμμετείχαν. Στη συνέχεια, όλοι οι υποψήφιοι ψήφισαν για το ποιοι πρέπει να πάνε στην Αυστραλία και ο μαέστρος, συνθέτης και πιανίστας Τίλσον Τόµας είχε τον τελικό λόγο.

Το ποσό για την πραγματοποίηση του project που ανέλαβε η Google με σπόνσορα την Hundai ανήλθε σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά η επισκεψιµότητα έπιασε κόκκινο: ∆έκα εκατοµµύρια φιλόµουσοι παρακολούθησαν το YouTube Symphony Orchestra Channel! 

Πηγή: Τα Νέα