Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: «Έχω ταξιδέψει για ορειβασία σε όλο τον κόσμο» – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλάει για τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του

Οι σπουδές του «ζαλίζουν», καθώς έχει περάσει από τα αμφιθέατρα φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως το Imperial College στο Λονδίνο, το Stanford University στις ΗΠΑ και το Kellogg School of Management, επίσης στην Αμερική, ενώ η επαγγελματική σταδιοδρομία που ακολούθησε τον κατέταξε στον κατάλογο με τα σύγχρονα «καλύτερα μυαλά» της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος, έπειτα από μακρά θητεία ως περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικός διευθυντής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας της Google, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδεχόμενος την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας στα «Π» και τη Σάσα Σταμάτη, εξηγεί τι είναι η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αποκαλύπτει τι συνέβη και έχασε τα μαλλιά του όταν ήταν 28 ετών. Ο ίδιος μιλά για τη σύζυγό του και τις δύο του κόρες, ενώ θυμάται τις κοπάνες που έκανε στο σχολείο για να παίζει μπάσκετ με τους συμμαθητές του.

Προετοιμάζετε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Πότε να την αναμένουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελεί το κείμενο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και περιλαμβάνει όλα όσα θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια. Μιλά για το πώς θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές του κράτους, πώς θα χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, πώς θα διευκολύνουμε τις συναλλαγές μέσω του gov.gr, πώς θα ενσωματώσουμε την τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πώς θα στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα είχε δημοσιευθεί, αλλά μας πρόλαβε η πανδημία. Τώρα πρέπει να την επικαιροποιήσουμε, καθώς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, περιμένουμε το πακέτο στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να δούμε εκ νέου την κοστολόγηση και τα έργα συνολικά. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτά τα έργα που είχαμε προτεραιοποιήσει και είχαμε βάλει στα χρονοδιαγράμματα δεν τα συνεχίζουμε. Ισα-ίσα.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Τι άλλες δράσεις ετοιμάζετε για να αναπτύξουν οι πολίτες τις απαραίτητες για την εποχή μας ψηφιακές δεξιότητες;

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να μεριμνούμε για την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πολίτη. Αναγνωρίζουμε πως δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουμε, ενώ αντιστοίχως άλλοι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας χωρίς τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητούν σχεδόν όλες οι δουλειές πλέον. Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών είναι μια πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης. Οποτε ένας πολίτης έχει χρόνο, μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων και να τα ολοκληρώσει με τον δικό του ρυθμό. Εμείς αυτό το εργαλείο θα το αξιοποιήσουμε, γιατί μέσα από αυτό μπορούμε να φτάσουμε και στον πιο απομακρυσμένο συμπολίτη μας και να στοχεύσουμε στον ψηφιακό εγγραμματισμό όλου του πληθυσμού. Στοχεύουμε και σε πιο εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες. Θα έχουμε, δηλαδή, μαθήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και για τους φοιτητές. Αλλά θα έχουμε και για τον γενικό πληθυσμό συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία θα οδηγήσουν και σε κάποια πιστοποίηση. Θα κάνουμε, δηλαδή, τη διασύνδεση της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών με την αγορά εργασίας.

Είχατε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Πώς γίνατε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Εφτασε κάποια στιγμή στη ζωή μου που σκέφτηκα ότι όλες αυτές τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησα και έχτισα τα σχεδόν 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε Αγγλία, Αμερική και Ελλάδα θα ήθελα να τις θέσω στην υπηρεσία της χώρας μου. Ενιωθα, έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια που είχε ζήσει η πατρίδα μας, πως αξίζαμε κάτι καλύτερο. Πίστεψα και πιστεύω στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στο όραμά του. Από την πρώτη στιγμή έδειξε πως είχε σχέδιο για το τι θέλει να κάνει και απέδειξε, έναν χρόνο μετά, πως το ακολουθεί πιστά. Ηθελα να προσφέρω. Αλλωστε, ό,τι κάνουμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλάζει τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και τη χώρα που κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Αυτός ο στόχος με ολοκληρώνει περισσότερο από οποιαδήποτε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μαλλιά σας πότε τα χάσατε;

Αυτό είναι κληρονομικό και νομίζω πως ξεκίνησε κάπου στα 28. Τα έχω ξυρίσει, όμως, από το 2006. Παρεμπιπτόντως, είναι και πολύ βολικό!

Στην ψυχολογία σας έπαιξε κάποιον ρόλο;

Καθόλου. Αντιθέτως, οι περισσότεροι με προτιμούν έτσι.

Με τη γυναίκα σας, την Κατερίνα, πώς γνωριστήκατε;

Εχω πάθος για τον αθλητισμό. Λατρεύω το μπάσκετ, μου αρέσει το τένις, το κολύμπι αλλά και η γυμναστική με βάρη. Γνωριστήκαμε, λοιπόν, στο γυμναστήριο μέσω ενός κοινού φίλου. Ετσι ξεκινήσαμε να μιλάμε, να βγαίνουμε και στη συνέχεια αποφασίσαμε να ενώσουμε τις ζωές μας.

Η πρόταση γάμου πώς έγινε;

Ενα άλλο πάθος με το οποίο έχω ασχοληθεί πολύ αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με το βουνό, όπως το σκι, η αναρρίχηση και η ορειβασία. Εχω ταξιδέψει για να κάνω ορειβασία στο Νεπάλ, στην Τανζανία, όπου ανέβηκα στο Κιλιμάντζαρο, ενώ έχω ανέβει και πολλές κορυφές στην Αμερική και στον Καναδά. Η πρόταση γάμου, λοιπόν, έγινε σε μια ανάβαση στην Πάρνηθα. Εχοντας ανέβει το βουνό με τα πόδια, αντί να πάρουμε το τελεφερίκ, φτάσαμε μέσω ενός μονοπατιού σε ένα ξέφωτο λίγο πριν από το καταφύγιο. Εκεί, στο τέλος της διαδρομής και καθώς έβρεχε, της έκανα την πρόταση γάμου, λέγοντάς της πως «όπως αυτή η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, είναι ταυτόχρονα και δύσκολη. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να βοηθά ο ένας τον άλλον για να προχωρήσει, στιγμές που κάποιος από τους δύο θα πρέπει να ηγηθεί και σε άλλες να ακολουθήσει. Κάπως έτσι είναι και η ζωή και τη διαδρομή της ζωής μας θα ήθελα να τη διανύσουμε μαζί».

Γονατίσατε;

Ναι, εκεί στο ξέφωτο. Της είπα πως έχω κουραστεί και πως θέλω να κάνουμε ένα διάλειμμα. Εκεί της είπα τα παραπάνω και της έδωσα το δαχτυλίδι.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τις δύο κόρες σας;

Η Ζωή είναι επτά ετών και η Μάγια δυόμισι. Εγώ, όπως καταλαβαίνεις, κοριτσομπαμπάς, τις λατρεύω και μπορώ να σου πω ότι με λατρεύουν και αυτές. Δεν ξέρω πώς θα είναι η σχέση μας μεγαλώνοντας, αλλά προσπαθώ να περνώ πολύ χρόνο μαζί τους, παρά το πιεστικό μου πρόγραμμα. Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς και να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Στο σχολείο κοπάνες κάνατε;

Εχω κάνει κοπάνες, κυρίως για να παίξω μπάσκετ.

Αγαπημένη σας ταινία;

Λατρεύω τον κινηματογράφο. Δεν ξέρω αν μπορώ να επιλέξω μία και μοναδική ταινία, αλλά, αν επέλεγα, θα ήταν το οσκαρικό «Rashomon» του Κουροσάβα, αλλά και άλλες, όπως ο «Νονός» Ι και ΙΙ, το «Cinema Paradiso» και το «Η ζωή είναι ωραία». Είμαι, επίσης, λάτρης του Τζακ Νίκολσον και ταινιών όπως η «Λάμψη» και η «Φωλιά του κούκου» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τις οποίες είχα δει σε μικρή ηλικία και είχα εντυπωσιαστεί.

Κλαίτε;

Συγκινούμαι σε ταινίες, όπως, για παράδειγμα, στην τελευταία σκηνή του «Cinema Paradiso», την οποία, όσες φορές κι αν δω, δεν παύει να με συγκινεί. Γενικά, δεν βλέπω κάτι κακό στο να κλαίει κανείς. Οταν κάτι με στενοχωρεί πολύ, ίσως κλαίω.