Gov.gr Wallet: Βήμα βήμα πως θα κατεβάσετε το app

Για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε δυο θα είναι από σήμερα διαθέσιμη η εφαρμογή για να «κατεβάσουν» στο κινητό τους την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Το Gov.gr Wallet είναι εδώ και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Το Gov.gr Wallet είναι από χθες διαθέσιμο στο Apple Store και το Google Play για να το κατεβάσουν οι πολίτες στο κινητό τους. Μπορούν επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή από το gov.gr. Η εφαρμογή θα ανοίγει σταδιακά και ανάλογα με το ΑΦΜ. Ξεκίνησε από όσα λήγουν σε 1 και σήμερα σειρά πήραν οι πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 2 για να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους και να έχουν εκεί την ταυτότητα και το δίπλωμά τους.

Οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν τα νέα ψηφιακά έγγραφα για κάθε νόμιμη πράξη ή συναλλαγή εντός Ελλάδας, καθώς είναι ισάξια με τα έγχαρτα. Δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό.

Επιπλέον, μέσω του Gov.gr Wallet οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν τα έγγραφα «γνησίου υπογραφής» που διατίθενται στο gov.gr, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και ιδιωτικά συμφωνητικά.

Στο μέλλον, η εφαρμογή Gov.gr Wallet θα γίνει προσωπικός ψηφιακός «χαρτοφύλακας» των πολιτών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, καθώς θα επιτρέπει την αποθήκευση κι άλλων δεδομένων, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου ΚΤΕΟ, στοιχεία ασφάλισης και άλλα.

Πως θα λειτουργεί το Gov.gr Wallet

Η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται, είτε μέσω κωδικών Taxisnet, είτε μέσω στοιχείων e-banking. Στη συνέχεια, ο χρήστης λαμβάνει γραπτό μήνυμα με τον κωδικό επιβεβαίωσης.

Όταν ο πολίτης χρησιμοποιεί τη νέα ψηφιακή ταυτότητα ή το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, ο ελεγκτής σκανάρει τον QR κωδικό του ψηφιακού εγγράφου, μέθοδος που επιτρέπει όχι μόνο την εξακρίβωση των στοιχείων, αλλά και την επιβεβαίωση ότι το έγγραφο παραμένει σε ισχύ.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε έλεγχο, όμως για τη διευκόλυνσή του έχει στη διάθεσή του και τη λειτουργία quickscan, μέσω της οποίας προεγκρίνει μόνο τον επόμενο έλεγχο.

Η επιλογή quickscan είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που ο πολίτης θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα έναν αναμενόμενο έλεγχο, όπως πριν την είσοδο σε συναυλιακό χώρο ή σε γήπεδο, και παραμένει σε ισχύ για πέντε λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του πολίτη δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτούν από τον ελεγκτή.

Πηγή: newsit.gr