Γιώργος Καραϊβάζ: Όσα έγραφε για το οργανωμένο έγκλημα και οι φιλικές σχέσεις που διατηρούσε

Γιώργος Καραϊβάζ

"Δε θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου", έγραφε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραϊβάζ λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου του 2021. Ο δημοσιογράφος έπεσε νεκρός, όταν χτυπήθηκε με συνολικά δέκα σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, οι Αρχές αναζητούν τις απαντήσεις στις αναρτήσεις του δημοσιογράφου για το οργανωμένο έγκλημα, τις οποίες έκανε μέσα από την ιστοσελίδα του, bloko.gr.

Ο ίδιος ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει γνωστό πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Δημήτρη Μάλαμα, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, και με τον Δημήτρη Καπετανάκη, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Τι έγραφε ο Γιώργος Καραϊβάζ την 1η Ιουλίου 2020:

«…Ας ξεκινήσουμε με μια παλιά υπόθεση. Η ασφάλεια και συγκεκριμένα το οργανωμένο έγκλημα, παραπέμπει τον Δημήτρη Καπέ, με κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάρτυρας υπεράσπισης του είμαι κι εγώ. Σε ερώτηση εισαγγελέα στην προδικασία, «πώς εσείς δεχτήκατε να γίνεται μάρτυρας υπεράσπισής του», η απάντηση μου ήταν η εξής: «Ως πολίτης πρώτα και κύρια και ως πολίτης με αυξημένες γνώσεις συνεπώς και υποχρεώσεις στο όνομα της δικαιοσύνης και στην απόδοσή της, αρνούμαι να δεχτώ πως η αστυνομία αφενός σκευωρεί, αφετέρου αποπειράται να εξαπατήσει την ίδια τη Δικαιοσύνη»…

Στο δικαστήριο, όταν τέθηκε διαθλαστικά το ίδιο ερώτημα, η απάντηση μου σχετίστηκε με την αναγωγή στη συνείδηση. Μεταξύ άλλων είχα πει ότι, «προσωπικά μπορεί να θεωρώ τον κ. Καπέ υπαίτιο διάπραξης ποικίλων όσων εγκλημάτων. Ακόμα και δολοφονιών. Δεν έχει καμία σημασία όμως το τι θεωρώ ή το τι πιστεύω εγώ, αλλά ποια στοιχεία έχει η αστυνομία και πως με αυτά μπορεί να αποδειχτεί ενώπιον σας η ενοχή. Και απ’ όσα γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό… Ποιός δημοσιογράφος θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης και δεν θα έβαζε την ουρά κάτω από τα σκέλια και μάλιστα κόντρα στην ασφάλεια, εάν είχε την οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή μ’ έναν κακοποιό;»

«Δε θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου»

Ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε επίσης την ίδια ημέρα: «Και όσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου».

Σε άλλο άρθρο του στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 αποχαιρετούσε τον Δημήτρη Καπετανάκη μετά τη δολοφονία του.

«Μέσω του Δημήτρη, γνώρισα κι έναν άλλο Δημήτρη και δια μέσω αυτών, γνώρισα πολύ καλά την παιδιάστικα αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοειχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Έχει πλέον τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε υπό την οπτική που προαναφέραμε, εάν οι δολοφονίες τους είναι κοινότυπα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ή θυσιάστηκαν στο βωμό μιας νέας τάξης πραγμάτων που έρχεται.

ΥΓ: Το κείμενο αποτελεί το δικό μου κατευόδιο στον Δημήτρη Καπέ. Αντίο φίλε».

Μέσα από το bloko.gr είχε μιλήσει και για τον Δημήτρη Μάλαμα. Τίτλος του άρθρου του «Η δικογραφία για τον Δημήτρη Μάλαμα, την διαφθορά αξιωματικών και η … δική μας εμπλοκή» .

«Γνωρίζουμε πως εδώ και πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, με την αξιοποίηση των επισυνδέσεων της ΕΥΠ στην προσπάθεια διαλεύκανσης του όποιου εισοδισμού του Δημήτρη Μάλαμα στην αστυνομία και αλλαχού, το δικό μου όνομα «σέρνεται» τα τελευταία χρόνια ένθεν κακείθεν με την υπόνοια της υποβοήθειας του Δημήτρη σε επίπεδο πληροφόρησης…

Γράφαμε σε μορφή υστερόγραφων:

ΥΓ: Όποιον κι αν ρωτήσεις και τοποθετείται στο γεωμετρικό σχήμα που προαναφέραμε, θα σας πει ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Μάλαμα. Ο υποφαινόμενος τον γνώριζε, και μάλιστα τον γνώρισε μετά από σκληρή κριτική σχετική με την εμπλοκή του ονόματος του σε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Η γνώμη μας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Μας βοήθησε να μάθουμε πολλά τα οποία αγνοούσαμε ως συμβαίνοντα και συμβεβηκότα και με ασύγνωστη επιπολαιότητα -δημοσιογραφική και κοινωνική- αντιπαρερχόμασταν. Μικρό καιρό πριν από το έκβας της ζωής του, τον καταχωρήσαμε στην χωρία των φίλων.

ΥΓ 2: Στο πλαίσιο αυτό, ας μας επιτραπεί ο συναισθηματισμός και η προσωπική αναφορά. Δημήτρη μου, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.”

Σημαντικό θεωρείται από τις Αρχές και το δημοσίευμα του Γιώργου Καραϊβάζ που ανήρτησε στις 03 Ιουλίου του 2020 με τίτλο «Η διαμεσολάβηση σε συμβόλαιο θανάτου πρωτοκλασάτου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ».

Στις 3 Ιουλίου του 2020, ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε:

Δεν πάνε πολλά χρόνια, όταν δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος μου ζήτησε συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας του. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Στη συνάντηση αυτή με ρώτησε εάν ο τάδε αξιωματικός της ασφάλειας είναι φίλος μου. Η απάντηση μου ήταν πως το έχω σε πολύ υψηλό επίπεδο εκτίμησης. Μου είπε πες του να προσέχει, γιατί μέσα από την αστυνομία “τον βρομίζουν”… Από πλευράς μου, υπήρξε ενημέρωση του αξιωματικού, ο οποίος δήλωσε απόλυτα γνώστης του παρασκηνίου».

«Τους ενημέρωσα για τη διεύθυνσή μου»
«Στο ενδιάμεσο της μετατόπισης του, πάλι ο Δημήτρης Μάλαμας, μου είπε πως είχε κάνει τη δική του έρευνα και πως η άποψη του πλέον για το συγκεκριμένο αξιωματικό, συγκλίνει εν πολλοίς με τη δική μου. Τότε ήταν που μου συνέστησε για δεύτερη φορά να του επιστήσω την προσοχή, όχι όμως αυτή την φορά για την θέση του, αλλά την ίδια τη ζωή του. “Υπάρχει απ’ όσα ξέρω” μου είπε, συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.

Όπως όφειλα (ή μάλλον δεν όφειλα σε κανέναν και τίποτα;) ενημέρωσα τον αξιωματικό, ο οποίος μου τόνισε πως και γι αυτό ήταν ενήμερος, λαμβάνει μέτρα προστασίας. Με ενημέρωσε και για την … “κοιτίδα” εκπόρευσης της πολύ σοβαρής απειλής. Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχόμενου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη διαπλοκή του Παπαχρήστου με όλο το επιφανές συνονθύλευμα για το οποίο πολλάκις έχουμε γράψει. Ανοίγουμε παρένθεση για να διευκρινίσω πως στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, τον είχα ενημερώσει και για τη διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να μην χάσουν χρόνο, αλλά κυρίως, για να μην … κουράζονται».

Την επομένη της δολοφονίας του Σπύρου Παπαχρήστου, στις 2 Μαΐου 2018, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε γράψει:

«Αν μέχρι χθες η μαφιόζικη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου θεωρούνταν από τις πλέον πολύκροτες, η δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου και ο απόηχος που προκαλεί είναι τόσο εκκωφαντική, που μπροστά της αυτή του Στεφανάκου μοιάζει πλέον με πυγολαμπίδα».