Γιάννης Βογιατζής: Η απάντηση του για τις αντιδράσεις που προκαλεί η «Λυσιστράτη»

Γιάννης Βογιατζής

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις βωμολογίες και το γυμνό.

Μετά την Επίδαυρο και τα καυστικά σχόλια τα οποία ακούστηκαν, σειρά έχει το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 30 και στις 31 Αυγούστου όπου σύμφωνα με τον Νίκο Νικόλιζα και την εφημερίδα Freddo τα τοπικά sites κάνουν λόγο για νέες εντάσεις. Ένας από τους πρωταγωνιστές της «Λυσιστράτης» και ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής ο οποίος μιλά στην εφημερίδα για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

[dfp_ads id=236982]

Δεν κρίνω ποτέ το κοινό που κρίνει μια παράσταση και για μένα είναι όρος απαράβατος στα 88 μου χρόνια. Η παράσταση έχει αγαπηθεί, ασχέτως αν αρέσει σε κάποιους και δεν αρέσει σε κάποιους άλλους. Οφείλω να σας τονίσω πως πατάμε πιστά πάνω στα κείμενα του Αριστοφάνη.

Αποδέχεστε τη βωμολοχία στην οποία στηρίζονται τα έργα του Αριστοφάνη, κύριε Βογιατζή; «Δεν μπορείς να θεωρήσεις βωμολοχία τα κείμενα του Αριστοφάνη, γιατί αππλώς έτσι μιλούσαν εκείνη την εποχή. Υπήρχε πλήρης ελευθερία και απόλυτη δημοκρατία. Αυτό ήταν και το πιο σωστό πολίτευμα που θα μπορούσε να έχει μια χώρα. Να κινείται, να ομιλεί και να πράττει ελεύθερα,. όπως ορίζει η δημοκρατία.

Αν βλέπατε προκλητικές σκηνές σε αρχαίο θέατρο, πως θα αντιδρούσατε; «Ο ίδιος ο Αριστοφάνης σε ένα σημείο του έργου λέει: «Και τώρα ας βγάλουμε τα ρούχα μας». Γιατί δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε όλα αυτά, όταν στην αρχαία Αθήνα γίνονταν κατά κόρον και σήμερα 2.500 χρόνια μετά, θέλουμε να μείνουμε πίσω;

Νομίζω ότι έχετε διαπιστώσει και εσείς τις αντιδράσεις… «Ίσως ναι. Είναι όμως η αλήθεια του Αριστοφάνη αυτή. Να μιλάει ελεύθερα και να πράττει ελεύθερα.