Φώτης Κουβέλης: Τι απαντούσε ένα χρόνο πριν σε ενδεχόμενο πρότασης να αναλάβει Υπουργείο;

Φώτης Κουβέλης

Τι έλεγε πέρυσι ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

Στον σημερινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Φώτης Κουβέλης τοποθετήθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και όπως ήταν φυσικό αυτό προκάλεσε έκπληξη.

[dfp_ads id=236982]

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο Φώτης Κουβέλης είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τη Σάσα Σταμάτη, όπου μάλιστα είχε απαντήσει και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρότασης της κυβέρνησης να αναλάβει Υπουργείο.

Δείτε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Φώτης Κουβέλης:

Πρώην συνεργάτες σας υποστηρίζουν ότι είχατε αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι τους απαντάτε;

Εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτά που έχω πει. Εκείνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 2014, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση είπε ότι εμείς δεν θα συμπράξουμε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η αλλαγή της πολιτικής. Και δεν θα συναινέσουμε ψηφίζοντας την οποιαδήποτε πρόταση των κομμάτων που τότε συγκροτούσαν την κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Θα είστε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές;

Δεν θα μελλοντολογήσω. Το ζήτημα για μένα δεν είναι αυτό. Για μένα το ζήτημα είναι να μπορέσει να επιτύχει η κυβέρνηση, διότι η επιτυχία της είναι επιτυχία της χώρας και της κοινωνίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστια. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις πια στην Ευρώπη που μετακινούνται από το δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας και είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι αυτή την ώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Βρίσκεται σε καμπή. Κατά συνέπεια, τα προβλήματα της αξιολόγησης και γενικότερα το οικονομικοπολιτικό ζήτημα, που λέγεται χρέος, για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η αντιμετώπισή τους είναι πολιτική πράξη από τη μεριά της Ευρώπης.

Φώτης Κουβέλης

Ας σας πρότειναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρετε κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση αυτή, θα δεχόσασταν;

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η πολιτική μου στάση σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει το στοιχείο του ανταλλάγματος. Είναι πολιτική θέση αρχών και βαθιάς μου πίστης ότι η χώρα πρέπει να πορευθεί προοδευτικά.

Τελικά, πότε ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα;

Ψήφισα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ψήφισα και «Οχι» στο δημοψήφισμα. Υπήρξε μια παρανόηση και από πολλούς και μια πρόθεση να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στις εκλογές του 2015 ήμουν πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δώσαμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό. Θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές του Ιανουαρίου, να ψηφίσει άλλο κόμμα. Κάποιοι απλά είχαν την «καλή διάθεση» να δημιουργήσουν εντυπώσεις. ​Το ερώτημα όμως είναι γιατί.