Φωτιά στην Κάρυστο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα

Κάρυστος

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Κάρυστο της Εύβοιας από την μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει εκεί, καθώς στην περιοχή η πυρκαγιά θέριεψε και πάλι μετά από μια νέα μεγάλη αναζοπύρωση, πληζιάσει οικισμούς και εκκενώθηκε το χωριό Πλατανιστός.

Σύμφωνα με το evima.gr, η φωτιά στην Κάρυστο, που καίει ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, αναζωπυρώθηκε σε σημείο κοντά στο χωριό Καστρί.

Πριν λίγο η φωτιά άρχισε να πλησιάσει το χωριό Πλατανιστός.

Σχεδόν αμέσως οι κάτοικοι πήραν μήνυμα 112 για να εγκαταλείψουν το σημείο.

Το μήνυμα 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα. Λίγο πριν τις 15.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, νέο μήνυμα για εκκένωση εστάλη από το 112, αυτή τη φορά στους κατοίκους της περιοχής Άγιοι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Δείτε στο liveblog του Newsit.gr όλες τις εξελίξεις γύρω από τα πύρινα «μέτωπα» στη χώρα

Έξω από τον Πλατανιστό, υπάρχουν 2 αναζωπυρώσεις και οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποσοβήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς ακριβώς κάτω από τον δρόμο. Κάτω από αυτό το σημείο υπάρχει βλάστηση που μπορεί να καεί.

Στον Πλατανιστό έφτασαν και δυνάμεις της αστυνομίας. Μάλιστα αστυνομικοί μετέφεραν ηλικιωμένους στην Κάρυστο από το χωριό προκειμένου να μην κινδυνεύσουν αν η φωτιά αρχίσει να καίει τα σπίτια.

Οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς το χωριό Λιβάδι.

«Η φωτιά ξέφυγε, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη αυτή την ώρα στην περιοχή. Η φωτιά απειλεί δύο οικισμούς το Καστρί και το Λιβάδι. Επικρατεί το χάος. Μην εκπλαγείτε εάν η φωτιά φτάσει στην Κάρυστο», δήλωσαν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Στον δρόμο υπάρχουν παντού διάσπαρτα καμένα σημεία και τα πεζοπόρα τμήματα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

«Η εικόνα που έχω εδώ είναι καλή γενικά δεν ξέρω. Είμαστε εδώ από χθες το βράδυ. Ήμασταν στη φωτιά στα Δερβενοχώρια και μετά ήρθαμε εδώ. Ακόμα η φωτιά είναι σε εξέλιξη, κάνει κακό ο αέρας», δήλωσε πυροσβέστης στο MEGA.

Πηγή: Newsit