Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί

Παραμένουν εκκενωμένα τρία χωριά, καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν για ακόμη μία ημέρα σήμερα (21.7.2023) οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί της Ρόδου, σε μία προσπάθεια να σβήσουν τον πύρινο εφιάλτη της φωτιάς που καίει το νησί τέσσερις ημέρες.

Συγκεκριμένα, προσπάθειες στη Ρόδο καταβάλλονται από τα τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που επιχειρούν στη φωτιά, να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις τουλάχιστον αναζωπυρώσεις που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά και στο κύριο μέτωπο της φωτιάς από Απόλλωνα προς Λάερμα, το οποίο συνεχίζει να καίει ακάθεκτο.

Οι προσπάθειες αυτές ενισχύονται και από τις επίγειες δυνάμεις, δασοπυροσβέστες, εθελοντές, στρατό, αστυνομία κ.ά., ενώ από χθες χειριστές οχημάτων βαρέως τύπου και χωματουργικών πραγματοποιούν διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη περιοχή όπου πιθανολογείται ότι μπορεί να κατευθυνθεί η φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αλλά και του χρόνου (είμαστε στην τέταρτη ημέρα) που καίει η πυρκαγιά.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη φωτιά των Δερβενοχωρίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι από το βράδυ της Πέμπτης όλη η πυρκαγιά στο μέτωπο προς Οινόη είναι σε ύφεση.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς ενώ επιχειρούσαν στην περιοχή μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις γιγαντώθηκε η πυρκαγιά απειλώντας περιουσίες ο κ. Αρτοποιός υποστήριξε ότι οφείλεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούσαν τη μεταφορά θερμών υλικών (καύτρες) μετακινώντας τη φωτιά σε συνδυασμό με την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου.

«Αυτή την ώρα είναι σε ύφεση όλο το κομμάτι της πυρκαγιάς» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 300 πυροσβέστες επιχειρούν αδιάλειπτα. «Υπάρχουν 3 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους που έχουμε στα χέρια μας τις κατασβεστικές, όπως είναι το “αντιπύρ” και ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες όλο το βράδυ», είπε ο κ. Αρτοποιός.

«Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στον απόλυτο βαθμό επιφυλακής. Όλα τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν. Συνολικά είχαμε 23 εναέρια μέσα, μαζί με τα δύο καναντέρ των Ιταλών και τα δύο της γαλλικής αποστολής. Ήταν όλοι εκεί. Αντιμετωπίσαμε συνθήκες οι οποίες πολύ απλά υπερβαίνουν τις δυνάμεις ενός μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μέθοδοι κατάσβεσης», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Ερωτηθείς για το εάν τα κονδύλια για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων επαρκούν ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σημείωσε ότι υπήρξαν αρκετά οικόπεδα τα οποία είναι ακαθάριστα και τα οποία μπορούν να δώσουν πιθανές εστίες εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Γεγονός που τον κάνει να δηλώνει ότι «θα μπορούσε να είχε γίνει και μια καλύτερη προσπάθεια».

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λακωνία
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι βελτιωμένη και στις πυρκαγιές στη Λακωνία. Στην Λακωνία επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη. Χθες, έγιναν τρεις συλλήψεις ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Πηγή: newsit.gr