Φάνης Μουρατίδης: «Οι τσιγγάνοι ήταν και παραμένουν φίλοι μου»

«Εγώ μεγάλωσα μαζί με τους τσιγγάνους. Μην ξεχνάς ότι παντρεύτηκα την “Ερατώ”».

Συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον Γιάννη Πουλόπουλο παραχώρησε ο Φάνης Μουρατίδης, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για την πόλη που γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το γεγονός ότι μεγάλωσε, κάνοντας παρέα με τσιγγάνους.

Τι νοσταλγείτε από την πόλη σας;

Αυτό που νοσταλγώ από τη Θεσσαλονίκη είναι την ανεμελιά που είχα τότε. Μεγάλωσα σε μια λαϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης. Εκεί λοιπόν, αν γινόταν καμιά παρεξήγηση δεν έβαζες τον πατέρα σου να επέμβει. Καθάριζες μόνος σου. Εγώ ήμουν Αρειανός, άλλοι ήταν Παοκτζήδες, οπότε υπήρχε μια «αλληλογραφία στις μπούφλες». Την εποχή που μεγάλωνα εγώ, ουσιαστικά οι άνθρωποι μετακόμιζαν από τα χωριά στις πόλεις και οι πολυκατοικίες ήταν μια μικρή γειτονιά. Σκέφτομαι ότι σε μερικά χρόνια τα παιδιά μου θα μου ζητάνε να πουν τα κάλαντα στην απέναντι πολυκατοικία και για να τα αφήσω, θα πρέπει να στέκομαι μπάστακας δίπλα τους. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά, όπου μπορούσα να πάω στη διπλανή για να φάω ή που παραδίπλα έμεναν τσιγγάνοι.

Αντιμετωπίζατε διαφορετικά τους τσιγγάνους;

Όχι βέβαια. Οι μισοί μου συμμαθητές ήταν Ρομά. Πήγαινα πολύ συχνά στα σπίτια τους, ήταν και παραμένουν φίλοι μου. Είναι αλλιώς να μεγαλώνεις μαζί με κάποιον, να έχεις προσωπική εικόνα και διαφορετικό να ακούς από απόσταση για αυτόν, από ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν. Εγώ μεγάλωσα μαζί με τους τσιγγάνους. Μην ξεχνάς ότι παντρεύτηκα την «Ερατώ». Δεν είναι τυχαίο.