Eurovision: Παπαρίζου και Μπόκοτα παίζουν για την κριτική επιτροπή

Διαβάστε: Ποια ονόματα ακούγονται για την κριτική επιτροπή στον ελληνικό τελικό και τι θα δούμε εκείνο το βράδυ

«O κ. Πλέσσας δεν έχει δεχθεί ακόμη πρόταση, αυτό όμως δεν αποκλείεται να συμβεί την τελευταία στιγμή, όπως έγινε και πέρσι. Είναι μεγάλη του ευχαρίστηση να στηρίζει πράγματα που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους -μην ξεχνάμε ότι με τα τραγούδια του έχει ενώσει τρεις γενιές- όμως δεν ξέρω αν θα το έκανε και φέτος». Αυτό μας είπε επί λέξει, πρόσωπο από το περιβάλλον του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, όταν ρωτήσαμε αν θα είναι και φέτος Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τελικού της Eurovision.

Εκτός από το όνομα του Μίμη Πλέσσα έχουν ακουστεί και κάποια ονόματα που αν τα δούμε στην κριτική επιτροπή, σίγουρα θα προκαλέσουν αίσθηση. Τα πρόσωπα που συζητούνται είναι η Έλενα Παπαρίζου, ο Φωκάς Ευαγγελινός, αλλά και η Δάφνη Μπόκοτα.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές από το Ραδιομέγαρο της Μεσογείων μας έλεγαν πως κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής και το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί αυθημερόν του ελληνικού τελικού, όπως έγινε και πέρσι.

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου, λοιπόν, στις 22.00 θα διεξαχθεί ο ελληνικός τελικός της Eurovision, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη και θα μεταδοθεί απευθείας από τη συχνότητα της ΝΕΤ. Ο τελικός θα μεταδοθεί επίσης από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΡΤ, καθώς και από την ERTworld για όλο τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η βραδιά θα αποτελέσει ένα μουσικό ταξίδι στη Eurovision, με πολλές καλλιτεχνικές εκπλήξεις, ενώ θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια τους οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αρμενία. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν ο Χρίστος Μυλόρδος για την Κύπρο, ο Amaury Vassili για τη Γαλλία και η Emmy για την Αρμενία.

Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την ΕΡΤ στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό θα επιλεγεί κατόπιν ψηφοφορίας από το κοινό και κριτική επιτροπή, η ψήφος των οποίων θα μετρήσει εξίσου (σε ποσοστό 50-50%). Το κοινό θα ψηφίσει μέσω τηλεφωνημάτων (televoting) και γραπτών μηνυμάτων (SMS). Το τραγούδι που θα επιλεγεί, θα διαγωνιστεί στον Πρώτο Ημιτελικό της διοργάνωσης στις 10 Μαΐου στο Ντίσελντορφ. Στις 12 Μαΐου θα γίνει ο Δεύτερος Ημιτελικός και στις 14 Μαΐου ο Τελικός.

Η σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν τα τραγούδια τη βραδιά του ελληνικού τελικού, προέκυψε από κλήρωση, παρουσία των δισκογραφικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι τίτλοι των τραγουδιών, οι ερμηνευτές, οι συνθέτες και οι στιχουργοί (με σειρά εμφάνισης), έχουν ως εξής:

1. Τίτλος: Come with me

Ερμηνεία: Κόκκινα Χαλιά
Μουσική: Κόκκινα Χαλιά
Στίχοι: Κόκκινα Χαλιά, Ανδρέας Γαλανόπουλος

2. Τίτλος: The Time is Now

Ερμηνεία: Βαλάντω Τρύφωνος
Μουσική – Στίχοι: Ramström, Magnusson, Vuorinen

3. Τίτλος: Χαμογέλα

Ερμηνεία: Τριημιτόνιο
Μουσική: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης

4. Τίτλος: Ιt’s all Greek to me

Ερμηνεία: Αντιγόνη Ψυχράμη
Μουσική: Απόστολος Ψυχράμης
Στίχοι: Δημήτρης S, Gerarg James Borg

5. Τίτλος: Watch my dance

Ερμηνεία: Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη

6. Τίτλος: I Don’t Wanna Dance

Ερμηνεία: Nikki Ponte
Μουσική – Στίχοι: Jonas Saeed  – Pia Sjöberg

Σημειώνεται ότι οι συμμετοχές στους δύο ημιτελικούς του Ντίσελντορφ έχουν ως εξής:

Α’ Ημιτελικός (10 Μαΐου 2011)

     Α΄ μέρος

 

Β’ Ημιτελικός (12 Μαΐου 2011)

     Α΄ μέρος

Αλβανία

Αυστρία

Αρμενία

Βέλγιο

Φινλανδία

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Γεωργία

Κύπρος

Νορβηγία

Μολδαβία

Πολωνία

Ολλανδία

Ρωσία

Σλοβακία

Σερβία

Σουηδία

Ελβετία

Ουκρανία

Τουρκία

 

Β΄ μέρος

 

 

Β΄ μέρος

Αζερμπαϊτζάν

Λευκορωσία

Κροατία

Βουλγαρία

ΕΛΛΑΔΑ

Δανία

Ουγγαρία

Εσθονία

Ισλανδία

Ιρλανδία

Λιθουανία

Ισραήλ

Μάλτα

Λετονία

Πορτογαλία

ΠΓΔΜ

Σαν Μαρίνο

Ρουμανία

 

Σλοβενία

Από τους δύο ημιτελικούς θα επιλεγούν 20 τραγούδια (10 από κάθε έναν) για τον τελικό της 14ης Μαΐου. Στον τελικό θα συμμετάσχουν απευθείας  και οι “big four” (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία), καθώς και η Ιταλία, η οποία επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 14 χρόνια αποχής.

Στους ημιτελικούς του Ντίσελντορφ, εκτός από τις χώρες που συμμετέχουν σε κάθε έναν από αυτούς, έχουν δικαίωμα ψήφου η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στον πρώτο και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία στον δεύτερο.