Eurovision 2024: Η ανακοίνωση της EBU για την επίθεση στην τραγουδίστρια του Ισραήλ

Eurovision

""Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε είδους κακοδιαχείριση ή κακοποίηση έχει ως στόχο τους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες".

Την ανάγκη να υπερασπιστεί τις θέσεις της και τις αρχές του διαγωνισμού της Eurovision έκρινε αναγκαίο η EBU, σχετικά με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται στα social media για την απόφασή της να εγκρίνει τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ παρά την εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα.

Οι αναρτήσεις που γίνονται στα social media της διοργάνωσης δέχονται καταιγισμό αρνητικών σχολίων και εκκλήσεων από τους Eurofans, οι οποίοι ζητούν επίμονα την απόσυρση της ισραηλινής συμμετοχής, κατηγορώντας την EBU για μεροληπτική στάση υπέρ του κράτους του Νετανιάχου. Μάλιστα, η φετινή εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, λαμβάνει ακραία μηνύματα μίσους αλλά και απειλές που αφορούν στη σωματική της ακεραιότητα για την παρουσία της στο Μάλμε τον ερχόμενο Μάιο.

Τα ανησυχητικά αυτά γεγονότα οδήγησαν την EBU στην έκδοση μίας επίσημης ανακοίνωσης το απόγευμα της Τρίτης (9/4), όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η Eurovision αποτελεί μία διοργάνωση που αποδοκιμάζει κάθε είδους κακοποίηση και βία.

«Η EBU αναγνωρίζει τα έντονα συναισθήματα που προκαλούνται στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και την ισχυρή αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Ισραήλ. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται για τη συμμετοχή των χωρών στη διοργάνωση αφορά τους ιθύνοντες της EBU και όχι τους ίδιους τους καλλιτέχνες», αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση.

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε είδους κακοδιαχείριση ή κακοποίηση έχει ως στόχο τους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες εντός ή εκτός διαδικτύου και δεσμευόμαστε να τους εγγυηθούμε ένα ασφαλές, συμπεριληπτικό και γεμάτο σεβασμό περιβάλλον», σημειώνει η EBU για τις επιθέσεις που αφορούν στη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision.