Έτσι “γεννήθηκε” το τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Βαγγέλης Γιακουμάκης

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδούν το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου “Στη χώρα των αθώων”, αφιερωμένο στο παιδί που δεν πρόλαβε ποτέ να μεγαλώσει, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα του bullying και της ενδοσχολικής βίας, ήταν αναμφισβήτητα ο φοιτητής της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Ο φρικτός του θάνατος σηματοδότησε το 2015 μια σειρά συζητήσεων και αποκαλύψεων για το “νεόφερτο” φαινόμενο στη χώρα μας, που μέχρι τότε παρέμενε κρυφό κυρίως από τα θύματα του, τα οποία ντρέπονταν και συνέχιζαν να υπομένουν το μαρτύριο της κοροϊδίας και την προσβολής.

Η ζωή, η προσωπικότητα και το άδοξο τέλος του 21χρονου φοιτητή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, αφού εκτός από συγγράμματα και συγγραφικές απόπειρες, έγινε και ποίημα από τον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του, το 2018, έγραψε για εκείνον:

“Στους ουρανούς θ’ αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.
Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.
Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν
κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό”.

Οι στοίχοι πρόσφατα μελοποιήθηκαν από τον σπουδαίο Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα ερμηνεύουν μέσα από την ψυχή τους και συγκινούν όλους εκείνους που έκλαψαν και πόνεσαν με την ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όταν ο Μάνος Ελευθερίου μίλησε για την υπόθεση Γιακουμάκη

“Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν”.

Με αυτά τα λόγια, ο συγγραφέας και ποιητής, Μάνος Ελευθερίου, προσπάθησε να εξηγήσει την τραγική κατάληξη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. “Είτε αυτοκτόνησε το παιδί, είτε τον δολοφόνησαν, και τα δύο είναι φοβερά. Ουσιαστικά, τον δολοφόνησαν οι συμφοιτητές του που τον κορόιδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αντέχει να είναι ο άλλος, ο διπλανός του, κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση οι καθηγητές της σχολής”, είχε τονίσει στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια.

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε προσθέσει: “Το δημοτικό σχολείο είναι το βασικό και η οικογένεια. Η ευαισθησία και η ομορφιά αποτελούν στόχο. Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν”.

Πηγή: newsit.gr