ΕΣΡ: Πρόστιμο σε ραδιόφωνα – Σύσταση στον ALPHA

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στον μεν πρώτο για την ποιοτική στάθμη εκπομπής του και στον δεύτερο για υπέρβαση του χρονικού ορίου δικτύωσης.

Επιπλέον, το ΕΣΡ προχώρησε σε σύσταση προς τον ALPHA για την εκπομπή «Οικογενειακές ιστορίες», που προβάλλεται το μεσημέρι και το βράδυ και περιέχει σκηνές βίας. Το Συμβούλιο ζητά από τον σταθμό να αφαιρέσει από τη μεσημεριανή ζώνη τέτοιου είδους σκηνές, είτε να μεταθέσει την εκπομπή πιο αργά.

Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ Γιάννης Τσίρπας παρέδωσε στο Συμβούλιο αναφορά για την εικόνα που παρουσιάζει η πολιτική πολυφωνία στους 7 σταθμούς εθνικής εμβέλειας (ΝΕΤ, ΑΝΤΕΝΑ, MEGA, SKAI, STAR, ALPHA, ALTER).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναφοράς, στην οποία καταγράφηκαν και αναλύθηκαν 5.700 πολιτικές ειδήσεις, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει υπερέκθεση σε σχέση με το κοινοβουλευτικό του ποσοστό. Η χρονική έκθεσή του ως ποσοστού επί του συνολικού χρόνου της πολιτικής ειδησεογραφίας κυμαίνεται από 49,7% στον ALPHA και 52,1% στον ALTER, έως 59% στη ΝΕΤ και 62,7% στον ΣΚΑΙ.

Για τη ΝΔ ισχύει το αντίθετο και το ποσοστό της χρονικής έκθεσης της κυμαίνεται από 20,1% στη ΝΕΤ και 22,9% στον ΣΚΑΙ, έως 27,1% στο MEGA και 28,8% στον ALTER.

Η χρονική έκθεση του ΚΚΕ βρίσκεται περίπου στα επίπεδα της κοινοβουλευτικής του δύναμης στη ΝΕΤ με 6,8% και στον STAR με 7,9%, ενώ η υψηλότερη κάλυψή του σημειώνεται στο κεντρικό δελτίο του ALPHA με 8,7%. Στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, το ΚΚΕ υποεκτίθεται, με τα χαμηλότερα ποσοστά του να σημειώνονται στον ΑΝΤ1 με 5,1% και τον ΣΚΑΙ με 4,5%.

Για τον ΛΑΟΣ παρατηρείται υπερέκθεση στον ALPHA με 7,4% και στον ALTER με 8,4% και η χαμηλότερή του στον ΑΝΤ1 με 4,7% και τον ΣΚΑΙ με 4,5%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η χρονική έκθεση βρίσκεται στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης και άνω σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και κυμαίνεται από 4,6% στον ΣΚΑΙ και 4,4% στον ΑΝΤ1, έως 7,3% στη ΝΕΤ και 7,8% στον ALPHA. Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ποσοστά από 0,6% (ALPHA, ALTER, MEGA) έως 1,8% στο STAR.

Τη μικρότερη έκθεση συνολικά, αλλά και σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό έχει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, των οποίων η έκθεση δεν ξεπερνά το 1% σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό και κυμαίνεται από 0,1% στον ALTER έως 0,8% στο STAR.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη της θεματολογίας της πολιτικής ειδησεογραφίας η Οικονομία είναι το θέμα, που λαμβάνει το 22,2% των πολιτικών ειδήσεων, ενώ στη δεύτερη θέση, με 14,5%, έρχεται η θεματική κατηγορία «εκλογές/κομματικός ανταγωνισμός/πολιτική επικοινωνία/εσωκομματικά» και στην τρίτη με 9,6% η διαφθορά.