«Επιστροφή στο χωριό» στον Πυργέτο Λάρισας

Τι θα δούμε αυτή την Κυριακ

Ανθρώπινες κουβέντες, χοροί και τραγούδια, ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τοπία που μαγεύουν και προϊόντα που θυμίζουν παλιές καλές εποχές, μας επιστρέφουν στις ρίζες μας, μας «επιστρέφουν στο χωριό».

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στις 15:00, η Ευτυχία Φράγκου μάς ταξιδεύει στον Πυργετό Λάρισας, στις παρυφές του βουνού που είχαν επιλέξει οι Θεοί του Ολύμπου για να κατοικήσουν. Μια περιοχή, που έχει να επιδείξει ένα έντονο ανάγλυφο και μια πλούσια και αξιόλογη ποικιλία βιοτόπων.

Εκεί, γνωρίζουμε νέους αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς, ανθρώπους που επέστρεψαν στο χωριό για να ζήσουν στον τόπο που αγάπησαν και μαθαίνουμε τα πάντα για το «χρυσάφι» της περιοχής, το ξακουστό ακτινίδιο Πυργετού-Αιγάνης, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Οι τοπικοί οινοπαραγωγοί, μας παρουσιάζουν το νέκταρ των θεών, το κρασί της Ραψάνης που είναι το μοναδικό ερυθρό κρασί με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας και μας εξηγούν τους λόγους που το καθιστούν τόσο ιδιαίτερο.

Στη συνέχεια παρευρισκόμαστε σ’ ένα «καζαναριό» και μέσα από μια μυσταγωγική διαδικασία, παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου. Σ’ ένα σκηνικό καπνισμένο, πλημμυρισμένο από τα αρώματα της ζύμωσης, απολαμβάνουμε το καθαρό απόσταγμα που ρέει από τον άμβυκα, παρέα με τους ντόπιους. Οι νεώτεροι γνωρίζουν και οι παλαιότεροι θυμούνται δυο σπουδαίες προσωπικότητες της περιοχής, τον Μαρίνο Αντύπα πρωτοπόρο και πρωτομάρτυρα του Αγροτικού Κινήματος στη Θεσσαλία και τον Βάιο Μαλλιάρα, ένα ξεχωριστό συνθέτη και κλαριντζή που γεννήθηκε στον Πυργετό, ο οποίος ηχογράφησε περισσότερα από 2.000 δημοτικά τραγούδια.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης με σπάνιες εκδόσεις και πλήθος βιβλίων, ανοίγει την πόρτα της και μας υποδέχεται στον τόσο ξεχωριστό και σημαντικό χώρο, όπου μαθαίνουμε για τις δράσεις και το έργο που πραγματοποιείται εκεί. Επίσης, επισκεπτόμαστε τον κυρ Γιάννη στο εργαστήριο του, έναν από τους τελευταίους παλιούς τσαγκάρηδες, που με μεράκι και αγάπη εξασκεί ακόμα το επάγγελμα παρά τα 75 του χρόνια. Ο τόπος όμως αυτός έχει και έναν μεγάλο άσο κρυμμένο στο μανίκι του, την κοιλάδα των Τεμπών, ανεκτίμητης ιστορικής, γεωγραφικής, οικολογικής, περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας. Η Ευτυχία κάνει βαρκάδα και γυρίζει τον χρόνο πίσω σε μια βόλτα με τη «Δρεζίνα», το τρενάκι των Τεμπών.

Ακόμη, μαθαίνουμε για τις δράσεις του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ νέοι αγρότες μιλούν για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και συγκεκριμένα για την «υδροπονία» και τα οφέλη της. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μια γευστική απόλαυση, μια υπέροχη κοτόπιτα φτιαγμένη με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο.

«Επιστροφή στο χωριό», κάθε Κυριακή στις 15:00, στον Alpha