Ελένη Κούρκουλα: «Είδα περίεργες προσωπικότητες να καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη»

Δημήτρης Λιγνάδης

Όσα υποστήριξε η Ελένη Κούρκουλα στην κατάθεση της.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η στενή φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη, ηθοποιός και πολιτικός, Ελένη Κούρκουλα την Τετάρτη όταν και συνεχίστηκε η δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για υποθέσεις βιασμών στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η μάρτυρας στην έναρξη της κατάθεσης της ανέφερε πως όση ώρα βρισκόνταν εκτός της δικαστικής αίθουσας περιμένοντας τη σειρά της, την προπηλάκισε μάρτυρας στην υπόθεση.

Η κυρία Κούρκουλα είχε προταθεί να καταθέσει από την πλευρά Λιγνάδη στο στάδιο της ανάκρισης προκειμένου να βεβαιώσει ότι τον Αύγουστο του 2015, φιλοξένησε στην Ιθάκη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη καθώς αρχικά ο δεύτερος καταγγέλλοντας στην υπόθεση, είχε προσδιορίσει τον βιασμό του στις 9 Αυγούστου 2015. Ωστόσο, στη συνέχεια άλλαξε την ημερομηνία και τον τοποθέτησε στα τέλη Ιουλίου 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου.

Η μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, τόνισε πως έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλη αυτή η υπόθεση και χαρακτήρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη αδελφικό της φίλο, οικογένεια της. Όπως επισήμανε επίσης δεν είχε διαπιστώσει ποτέ να έχει σχέση με ανήλικους ενώ τον χαρακτήρισε ένα γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Πως εσείς αντιληφθήκατε τα γεγονότα της σύλληψής του;

Μάρτυρας: Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Άκουγα 20 ημέρες πριν τη σύλληψή του ότι «κάτι έρχεται με τον Λιγνάδη». Τον ρώτησα πολλές φορές όχι μια. «Τι είναι αυτό που έρχεται;». Μου είπε «δεν ξέρω». Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ μετά συνελήφθη.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιο πρόσωπο και μάλιστα αλλοδαπής υπηκοότητας;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Η Ελένη Κούρκουλα μάλιστα απέδωσε τις καταγγελίες σε βάρος του φίλη της στην επιθυμία κάποιων να πλήξουν την υπουργό Πολιτισμού και τον Πρωθυπουργό.

Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό είναι τα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες; Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέσω τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες.