Ελένη Καρουσάκη: Έτσι έζησε τον εφιάλτη με τη φωτιά στο Μάτι

Ελένη Καρουσάκη

"Δέντρα και αυτοκίνητα καίγονταν, κόσμος ούρλιαζε από τον πανικό και η καταστροφή έμοιαζε βιβλική. Τρέξαμε στην παραλία για να σωθούμε από τις φλόγες! Για τέσσερις ολόκληρες ώρες παλεύαμε μέσα στη θάλασσα".

Έναν πραγματικό εφιάλτη, με τις φλόγες να πνίγουν το εξωτερικό του σπιτιού της στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, έζησε στις 23 Ιουλίου 2018 μαζί με την οικογένειά της και η τραγουδίστρια Ελένη Καρουσάκη. Η ίδια παρέμεινε μέσα στη θάλασσα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, ενώ έφτασε στο σημείο ακόμα και να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα, καθώς φοβήθηκε ότι ήταν η τελευταία φορά που ήταν όλοι μαζί.

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, η Ελένη Καρουσάκη ξεσπά σε συνέντευξη που δίνει στην εφημερίδα Espresso και τον Μάνο Μακρογαμβράκη:

“Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να πείσουν την κοινή γνώμη πως το Μάτι γύρισε σελίδα μετά τη μέρα της καταστροφής, κάνουν μεγάλο λάθος. Η περιοχή και κυρίως οι κάτοικοί της εξακολουθούν να ζουν την ίδια ακριβώς κατάσταση.

Ήμουν μέσα στο σπίτι όταν άρχισε να μυρίζει έντονα καμένο. Πήρα αμέσως την πυροσβεστική και μου είπαν για μια φωτιά στον Νέο Βουτζά, πάνω από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα με πήρε η αδερφή μου έντρομη από την παραλία δίπλα μας -το Κόκκινο Λιμανάκι- και μου είπε: “Καιγόμαστε”! Τρελάθηκα, βγήκα έξω και η φωτιά ήταν πραγματικά δίπλα μας. Δέντρα και αυτοκίνητα καίγονταν, κόσμος ούρλιαζε από τον πανικό και η καταστροφή έμοιαζε βιβλική. Τρέξαμε στην παραλία για να σωθούμε από τις φλόγες! Για τέσσερις ολόκληρες ώρες παλεύαμε μέσα στη θάλασσα. Την αδερφή μου τρεις φορές την πήρε το κύμα και κατάφερα και τις τρεις να την σώσω. Φιλιόμασταν λες και ήταν η τελευταία φορά. Τι να πω; Τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που κάλυπταν ακόμα και τα αλυχτίσματα των σκυλιών; Αυτό θεωρώ πως περιγράφει τα πάντα”.

Η Ελένη Καρουσάκη περιγράφει στη συνέχεια πώς τις επόμενες ώρες από τη φωτιά στο Μάτι βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανθρώπινη αναλγησία: “Ξέρεις τι είναι να βγαίνεις σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο λιμάνι της Ραφήνας, να ζητάς λίγο νερό και να μην υπάρχει ή να σου ζητούν 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι; Αυτά συνέβαιναν την ώρα της κρίσης και άλλα πολλά”.

Με αφορμή τις κατηγορίες περί αυθαίρετων κατοικιών στο Μάτι, η Ελένη Καρουσάκη ξεσπά: “Τους καλώ εδώ και τώρα να έρθουν και να δουν όλα τα έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. Είναι ντροπή, αφού εδώ και ένα χρόνο θρηνούμε νεκρούς στο Μάτι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές κάποιοι να βγαίνουν σε εκπομπές και στο… πανηγύρι των ευθυνών να εξακολουθούν να κατηγορούν εμάς. Κανένας δήμος, καμία Πολιτεία δεν μας στήριξε εκείνες τις μέρες όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία και η Εκκλησία”.