Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ασανζ της Wikileaks

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ύστερα από 90λεπτη συνεδρίαση, επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ασάνζ, ο οποίος όμως θα πρέπει να παραμείνει στη Βρετανία, ενώ στις 11 Ιανουαρίου θα εξεταστεί το αίτημα της Σουηδίας για την έκδοσή του.

Ο δικαστής Ντάνκαν Ούσλι – η απόφαση του οποίου δεν είναι εφέσιμη- επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου του Γουέστμινιστερ, να αποφυλακιστεί ο Mr. Wikileaks με αυστηρούς όρους. Οι οποίοι είναι: 200.000 λίρες χρηματική εγγύηση συν ένα ποσό περίπου 60.000 λιρών ως επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.

Το ποσό της εγγύησης έχουν προθυμοποιηθεί να συγκεντρώσουν οπαδοί του Ασανζ, όχι μόνο απλοί πολίτες αλλά και διάσημοι κινηματογραφιστές όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάικλ Μουρ.

Σύμφωνα με τους άλλους όρους τις εγγύησης ο Ασάνζ θα πρέπει να μείνει σε ένα σπίτι στην ανατολική Αγγλία, το οποίο ανήκει σε έναν υποστηρικτή του, να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα και να φορά ένα βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού.

Ο Mr. Wikileaks κρατείται στο Λονδίνο από τις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μίας διαδικασίας έκδοσης προς τη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Η βρετανική κατηγορούσα αρχή είχε ασκήσει έφεση την Τρίτη κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το αν η Βρετανία ή η Σουηδία άσκησαν την έφεση. Εκπρόσωπος της σουηδικής εισαγγελίας δήλωσε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της Βρετανίας.

Ο διευθυντής της βρετανικής εισαγγελίας από τη μεριά του δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι η βρετανική κατηγορούσα αρχή ενήργησε ως εκπρόσωπος της σουηδικής κυβέρνησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.