Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών ζήτησε ο Μητσοτάκης – Ανακοινώνονται νέα μέτρα εντός της ημέρας

Lockdown

Η επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει αν τελικά θα επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική. Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου κράτησε μια ώρα και ζητήθηκε από τους επιστήμονες να καταθέσουν τις προτάσεις τους τις επόμενες ώρες.

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε και ο υπουργός Υγείας έκανε  δηλώσεις. Και προανήγγειλε μέτρα. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για νέα μέτρα.

«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Η σύσκεψη έγινε σύμφωνα με πληροφορίες με αντικείμενο την επιβολή ολικού lockdown στην Αττική αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι δυσβάσταχτο.

Πάνω από 1700 τα κρούσματα 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τα κρούσματα σήμερα αναμένεται να «αγγίξουν» τα 1.700 και έως την Παρασκευή θα είναι 2.000!

Την ίδια στιγμή, μαθηματικά μοντέλα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης προβλέπουν 2.500 ημερήσια κρούσματα στη χώρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Αν αυτά τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την Επικράτεια πιθανότατα δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το ΕΣΥ, όπως λένε. Αν όμως, εντοπίζεται η μεγαλύτερη πλειοψηφία στην Αττική, τότε το lockdown είναι αναπόφευκτο. Ταυτόχρονα τα ίδια μοντέλα διαβλέπουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν και όχι σε τόσο κάθετη πορεία όση εντοπίστηκε στο δεύτερο κύμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι σήμερα 50 με 60 χιλιάδες.

Τι θα ισχύσει αν επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική 

Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 10/02/2021.

Έτσι, αν ανακοινωθεί ολικό lockdown στην Αττική θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες και αν είναι στα πρότυπα του Μαρτίου θα περιλαμβάνει:

Κλείσιμο σχολείων

Κλείσιμο Λιανεμπορίου

Αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό σε όποια επιχείρηση λειτουργεί

Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα μείνουν ανοικτά αλλά θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης

Κατά συνέπεια δεν θα ισχύουν όσα είχαν ανακοινωθεί περί λειτουργίας των λαϊκών αγορών το επόμενο Σάββατο.

Επίσης: κανονικά θα λειτουργήσουν τα “delivery“ και τα “take away”.

Πηγή: newsit.gr