«Είχαν μπροστά τους τη φωτιά και πίσω τον γκρεμό… Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί και κάηκαν ζωντανοί»!

φωτιά

"Οι μισοί κατάφεραν να διαφύγουν από ένα μονοπάτι, πριν ακόμη αρπάξουν τα πεύκα και η βλάστηση που υπήρχε κι εκεί. Όταν έγινε αυτό..."

Η ψαροταβέρνα Αργυρά Ακτή βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά και είναι από τα λίγα περάσματα προς την ακτή στο Μάτι. Στο εσωτερικό της κάθονται ένας νεαρός άντρας και ένας μεγαλύτερος. Είναι ο Γιάννης και ο πατέρας του, ο Γιώργος Σταμπέλος, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας. Ο νεαρός βρισκόταν στην επιχείρηση την ώρα που οι πρώτες φλόγες έγλειφαν τις σκεπές και τα πεύκα στο Μάτι. Μπήκε αμέσως στη θάλασσα για να σωθεί. Μετά από λίγο ο κολπίσκος, που έχει ακτίνα περίπου 500 μέτρων, γέμισε ηλικιωμένους και παιδιά.

Τα μάτια τους είναι ακόμη κόκκινα, με το λευκό της κόρης χαρακωμένο από κόκκινες γραμμές. Περιγράφουν στο People και τον Γιώργο Πράτανο πώς βρήκαν ένα απανθρακωμένο πτώμα σε ένα παγκάκι πιο πέρα, πώς την επομένη είδαν ένα άλλο απανθρακωμένο σε ένα αυτοκίνητο που έγινε παρανάλωμα του πυρός, τα πρωτόγνωρα που έζησαν εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα της Δευτέρας…

«Υπήρχαν 52 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί, αλλά η φωτιά τους πρόλαβε. Οι μισοί κατάφεραν να διαφύγουν από ένα μονοπάτι, πριν ακόμη αρπάξουν τα πεύκα και η βλάστηση που υπήρχε κι εκεί. Όταν έγινε αυτό, δεν υπήρχε πλέον καμία διαφυγή. Είχαν μπροστά τους τη φωτιά και πίσω τον γκρεμό… Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί και κάηκαν ζωντανοί. Μια κοπέλα, στην απόγνωσή της, βούτηξε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Την ώρα που πλησίαζε η φωτιά επικρατούσε ησυχία, που τη διέκοπταν εκρήξεις σε αυτοκίνητα. «Ακούγονταν κάποιες στιγμές ουρλιαχτά απόγνωσης», λέει ο Γιάννης Σταμπέλος. «Ίσως να έφερνε αυτά τα ουρλιαχτά ο αντίλαλος».

Όταν η φωτιά έφτασε κοντά τους, άκουγαν τον απειλητικό ήχο των καιόμενων αντικειμένων, με την ορατότητά τους να περιορίζεται σε ακτίνα περίπου τριών μέτρων, λόγω των πυκνών καπνών. Η φωτιά κινούταν αστραπιαία και ανεξέλεγκτα. «Βλέπεις οικόπεδα που έχουν σωθεί και άλλα καμένα. Πήγαινε όπου την κατηύθυνε ο αέρας».

Διαβάστε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής.