Δραματικές ώρες για τον Μπόρις Τζόνσον – «Προσευχόμαστε όλοι»

Μπόρις Τζόνσον

Δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, 12 και πλέον ώρες αφού ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μπήκε στην εντατική. Δεν έχει χρειαστεί αναπνευστήρα, αλλά μπήκε στην Εντατική μήπως τον χρειαστεί.

Μέσα σε δυο ώρες, από τις 17:00 έως τις 19:00, η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον επιδεινώθηκε τόσο πολύ που χρειάστηκε να μπει στην Εντατική. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο καλά όσο ήθελε να υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ και ο ίδιος, για να μην φανεί αδύναμος στο πολιτικό κατεστημένο και να μιμηθεί τον Τσόρτσιλ;

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός ήταν τόσο καλά, που δούλευε από το κρεβάτι του νοσοκομείου, στις 19:00 δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και τον έβαλαν στην Εντατική. Κάποιοι θεωρούν πως κανείς δεν ξέρει την πραγματική αλήθεια. Όταν αποφασίστηκε ο Τζόνσον να μπει στην Εντατική, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου σερ Μαρκ Σέντγουιλ, έκανε επείγουσα βιντεοκλήση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να τους ενημερώσει. Ένας από τους υπουργούς περιέγραψε τη στιγμή πως “απόλυτα σοκαριστική”.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου. Έκτοτε, έμενε σε απομόνωση στο διαμέρισμά του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η πρώτη φορά που τον είδε κάποιος δημόσια ήταν το βράδυ της 2ας Απριλίου όταν βγήκε κι εκείνος στην εξώπορτα για να χειροκροτήσει το προσωπικό του NHS. Η επόμενη φορά (και δεν ήταν καλή) ήταν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ανέβασε video, την περασμένη Παρασκευή, για να πει ότι ο πυρετός δεν του πέφτει.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν πάλευε επί 10 μέρες με τον κορονοϊό χωρίς να μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Το γεγονός πως, σύμφωνα τουλάχιστον με τα βρετανικά ΜΜΕ, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μέσα σε δυο ώρες, τόσο ώστε να χρειαστεί να μπει στην Εντατική και να του χορηγηθούν τέσσερα λίτρα οξυγόνο, δείχνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν χειρότερα απ’ ό,τι ήθελε η Ντάουνινγκ Στριτ να λέει.

Ο Τζόνσον μπορεί να μην έχει υποκείμενο νόσημα, μπορεί να μην έχει αρρωστήσει σχεδόν ποτέ στη ζωή του, μπορεί παλιότερα να έκανε τζόκινγκ και ποδήλατο αλλά 10 εβδομάδες πριν από τα 56α γενέθλιά του, δεν είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Και είναι επίσης παχύσαρκος.

Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, είναι σταθερή. Δεν έχει επιδεινωθεί αλλά δεν έχει και βελτιωθεί. Και αυτό είναι το θέμα, σχεδόν 12 ώρες αφού μπήκε στην Εντατική. Η δύσπνοια και ο πυρετός επιμένουν και παρόλο που δεν είναι στον αναπνευστήρα, έχει πάρει τέσσερα λίτρα οξυγόνο αν και όχι τα 15 που συνήθως χρειάζονται όσοι νοσηλεύονται στην Εντατική.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά τις φωνές για διαφάνεια, εξακολουθεί να δίνει με το σταγονόμετρο τις πληροφορίες για την υγεία του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει χρειαστεί αναπνευστήρα, αλλά τον έβαλαν στην Εντατική για να είναι κοντά σε έναν, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Ειδικοί εκτιμούν πως δεν είναι απίθανο να μπει ο Τζόνσον σε αναπνευστήρα.

Γιατρός που μίλησε στους Times είπε πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε καταστολή ούτε και διασωληνωμένος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροπή των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοβαρά άρρωστος», ήταν η εκτίμηση του Derek Hill, καθηγητή Απεικονιστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre.

Ο δρ. Hill δήλωνε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δέχεται αναπνευστική βοήθεια με συσκευή σταθερής θετικής πίεσης (CPAP), που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Η εμπειρία στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με Covid-19, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Για την πορεία των πραγμάτων και την υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού ενημερώνεται, φυσικά, συνεχώς η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: newsit.gr