Δημήτρης Γραικός: Ανατρεπτική εξέλιξη στο θρίλερ του επιχειρηματία!

Δημήτρης Γραικός

Στη διαδρομή του μυστηρίου με τον τελευταίο μάρτυρα - «Να μη διαδίδουν ψέματα για δικό τους όφελος…».

Σοβαρή δικαστική εξέλιξη προέκυψε στην υπόθεση του Δημήτρη Γραικού. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Νίκο Διαλυνά, ο Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Δημήτρη Γραικού και χαρακτήριζε ως εσφαλμένη την απόφαση της Εισαγγελέως να στείλει την υπόθεση στο Αρχείο!

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επίσημα πλέον η υπόθεση του Δημήτρη Γραικού χαρακτηρίζεται ανθρωποκτονία από πρόθεση, δηλαδή δολοφονία. Εκδόθηκε σήμερα διάταξη του εισαγγελέα εφετών, ο οποίος σε μία πολυσέλιδη διάταξη δίνει παραγγελία στον εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, δηλαδή δολοφονία και να σταλεί αμέσως η υπόθεση στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, αναλύοντας ένας προς ένα τα γεγονότα…», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς.

Σύζυγος Γραικού: «Να ανάψω ένα κερί, να του κάνω ένα μνημόσυνο…»

Η σύζυγος του Δημήτρη Γραικού Δέσποινα, έσπασε τη σιωπή της και μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη. Η ίδια για καιρό υποστήριζε πως ο άνδρας της είναι ζωντανός και έφυγε οικειοθελώς. Τώρα εμφανίζεται πεπεισμένη πως κάτι κακό του έχει συμβεί. Ανέφερε στη δημοσιογράφο πως η ζωή της όπως και των παιδιών της, έχει αλλάξει δραματικά μετά τον χαμό του. «Πέρα από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά, το μεγαλύτερο που μας βασανίζει είναι πως θέλουμε να μάθουμε τι έχει συμβεί…».

Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη γιατί δεν έχουν  επαφή με την διεξοδική έρευνα που γίνεται στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, απάντησε: «Το ότι εγώ και τα παιδιά μου δεν εμφανιζόμαστε, δεν σημαίνει ότι δεν πονάμε». Συμφώνησε με τη δημοσιογράφο πως η εξαφάνιση αυτή είναι ένα μυστήριο.

«Άνοιξε η γη και τον κατάπιε… Αναρωτιέμαι πως έγινε αυτό… Ακολουθήσαμε και εμείς τη διαδρομή που φάνηκε να έκανε σύμφωνα με τις κάμερες ασφαλείας που τον κατέγραψαν. Κανείς δεν βρέθηκε που να είδε κάτι. Στα σφαγεία μας είπαν πως στο γεύμα που ακολούθησε τη σφαγή των ζώων εκείνη την ημέρα,  ήταν αρκετά άτομα. Οι περισσότεροι έφυγαν και έμεινε ο Δημήτρης με τον έμπορο με τον οποίο είχε την οικονομική συναλλαγή και η κυρία που κρατούσε το κυλικείο. Αφού κοίταξαν κάποια τιμολόγια, πρώτος έφυγε ο έμπορος και στη συνέχεια ο σύζυγος μου».

Στην συζήτηση με τη δημοσιογράφο άφησε να εννοηθεί ότι τα ζώα που σφαγιάστηκαν είχαν μεγαλύτερη αξία και πως ο σύζυγος της δεν έλαβε τα χρήματα που λέγονται… Όπως είπε μεταξύ άλλων στη δημοσιογράφο το σημαντικό για την ίδια και τα παιδιά της είναι να μάθουν την αλήθεια.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να μάθουμε τι απέγινε ο Δημήτρης, ο πατέρας των παιδιών μου, ο άνδρας μου… Αν  κάποιοι έχουν φταίξει για τον χαμό του, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να πληρώσουν… Πέρασαν δυο χρόνια και το μόνο που έκανα ήταν να ανάψω ένα κεράκι στην εκκλησία. Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω… Πρέπει να μάθουμε… Να κάνουμε κι εμείς ένα μνημόσυνο, να αναπαυθεί η ψυχή του…», είπε χαρακτηριστικά.

«Να μη διαδίδουν ψέματα για δικό τους όφελος…»

Το «Τούνελ» εντόπισε ένα ακόμη βασικό μάρτυρα. Συγκεκριμένοι κύκλοι διέδιδαν πως η κόρη του συνδέεται με τον Γραικό, έχουν αποκτήσει παιδί και ζουν στο εξωτερικό! Ανέφερε πως γνώριζε τον αγνοούμενο καθώς είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν.  Έντονη ήταν η αντίδραση του όταν ο δημοσιογράφος τον ενημέρωσε για τις φήμες σχετικά με την κόρη του.

«Μα τι λέτε τώρα,  μιλάτε σοβαρά; Για τη δική μου κόρη είπαν; Είναι δυνατόν;  Όντως έχω δυο κόρες. Η μια πράγματι ζούσε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία όπου και παντρεύτηκε. Εδώ και χρόνια όμως ζει με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Έχουν και παιδιά, καταλαβαίνετε τι σας λέω;  Η άλλη μου η κόρη που επίσης είναι παντρεμένη και έχει παιδιά, δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Μιλάμε για γυναίκες άνω των 45 χρόνων. Καλό θα ήταν όσοι τα διέδωσαν αυτά, να μην σκαρώνουν φανταστικά σενάρια για δικό τους όφελος. Κάντε ότι μπορείτε. Μην αφήσετε την υπόθεση γιατί ο Δημήτρης ήταν καλός άνθρωπος», τόνισε  με έμφαση.

Στη διαδρομή του μυστηρίου με τον τελευταίο μάρτυρα…

Η Αγγελική Νικολούλη βρέθηκε στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε το θρίλερ του Δημήτρη Γραικού και ακολούθησε τη διαδρομή του μυστηρίου με τον έμπορο που ο αγνοούμενος είχε την οικονομική συναλλαγή το μοιραίο απόγευμα. Ο μάρτυρας ανέφερε πως αφού τακτοποίησαν τους λογαριασμούς τους και του έδωσε δεκαεπτά χιλιάδες μετρητά, μπήκαν στα αγροτικά τους αυτοκίνητα για να φύγουν.

«Ξεκίνησα πρώτος εγώ. Στο αγροτικό δεν υπάρχει καθρέφτης στο παρμπρίζ και δεν τον είδα καθόλου αν ήταν πίσω μου. Στην κάμερα φαίνεται πως πηγαίναμε με ταχύτητα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», ανέφερε ο μάρτυρας. Μαζί βρέθηκαν και στην επίμαχη διασταύρωση που η κάμερα κατέγραψε το αυτοκίνητο του Γραικού να ακολουθεί το δικό του. Ο μάρτυρας είπε στην Αγγελική Νικολούλη πως πήγε πρώτα από το κατάστημα που διατηρούσε στο Ανατολικό και μετά στην κτηνοτροφική του μονάδα. Εκεί  συναντήθηκε με συνεργάτη του που του πήγε χώμα για εργασίες και έφυγε μετά από μία ώρα περίπου.

Για μια ακόμα φορά απέκλεισε τα όσα ακούστηκαν πως ο Γραικός τον ακολούθησε γιατί είχε γίνει λάθος στην μεταξύ τους συναλλαγή. Τόνισε πως υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα και επιταγές που αποδεικνύουν τα χρήματα που του έδωσε. «Αν με ακολουθούσε, θα ερχόταν από το μαγαζί μου… Όποιος διέδωσε πως υπήρξε κάποιος καβγάς μεταξύ μας για χρήματα και έχει κάποιο στοιχείο,  ας βγει να το πει και να το καταθέσει στην αστυνομία. Ο Δημήτρης ίσως να επέλεξε μια άλλη διαδρομή, καθώς αυτή η κατεύθυνση, οδηγεί σε διαφορετικούς δρόμους», τόνισε.

Μαζί με τη δημοσιογράφο έκαναν  κύκλο και ακολούθησαν την άλλη διαδρομή που οδηγεί στη Σίνδο. Ο Γραικός θα  μπορούσε να την επιλέξει αν αποφάσιζε για κάποιο λόγο να πάει στο σπίτι της γυναίκας του. «Εγώ έμαθα για την εξαφάνιση την επόμενη το πρωί όταν με πήρε ο ανιψιός του στο τηλέφωνο και μου είπε πως ο Δημήτρης δεν είχε εμφανιστεί», είπε ο μάρτυρας.

«Η εξαφάνιση του είναι ένα μυστήριο. Με το αμάξι που οδηγούσε δεν θα μπορούσε να πάει μακριά. Αυτά που ακούγονται πως έφυγε στο εξωτερικό είναι χαζομάρες. Είχαμε καλή επαγγελματική σχέση. Μαζί κάναμε δέκα σφαγές. Αν δεν ήταν πληρωμένος, γιατί να ξανασφάξει;», τόνισε με έμφαση. «Μακάρι να βρεθεί ο άνθρωπος να ησυχάσουμε κι εμείς», κατέληξε.

«Δεν είχε λόγο να αλλάξει ξαφνικά τη διαδρομή του…»

Η σύζυγος του Δημήτρη Γραικού μιλώντας στην Αγγελική Νικολούλη, αναφέρθηκε στην ένταση που υπήρχε ανάμεσα τους, από τη στιγμή που του ανακοίνωσε πως ήθελε να χωρίσουν. Στη συνέχεια όπως υποστήριξε, αποφάσισαν να τα βρουν και για το λόγο αυτό έκαναν οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά τους,  σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα. «Περάσαμε μια κρίση μετά από είκοσι πέντε χρόνια γάμου. Από κει και πέρα ήμασταν κάθε μέρα μαζί. Καμία ένταση δεν υπήρχε ανάμεσα μας το διάστημα πριν χαθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πως την ημέρα της εξαφάνισης βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι στο σπίτι τους και έφυγε προκειμένου να μεταφέρει έναν θείο της για αιμοκάθαρση σε ειδικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια επέστρεψε, δεν τον βρήκε και το επόμενο πρωί δήλωσε την εξαφάνιση του στην αστυνομία. «Ήταν η πρώτη φορά που δεν  γύρισε στο σπίτι και αυτό το γεγονός μου προκάλεσε ανησυχία. Στο παρελθόν δεν είχε λείψει ούτε μία φορά», απάντησε στο ερώτημα της Αγγελικής γιατί βιάστηκε να δηλώσει την εξαφάνιση.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν ή ίδια έχει σκεφτεί τι μπορεί να έγινε σε εκείνη τη διαδρομή, απάντησε: «Το έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές. Έχω κάνει αυτή τη διαδρομή και έχω δει πως υπάρχουν πολλοί χωματόδρομοι που θα μπορούσε να ακολουθήσει. Ίσως είχε κάποιο ραντεβού, ήθελε να πάει κάπου αλλού για  να αφήσει τα κρέατα που είχε πάρει από τα σφαγεία; Δεν ξέρω…».

Όταν η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην περίπτωση να επέστρεφε για κάποιο λόγο στο σπίτι επιλέγοντας μια εντελώς διαφορετική διαδρομή από αυτή που συνήθιζε, απάντησε: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει. Δεν είχε ακολουθήσει ποτέ στο παρελθόν άλλη διαδρομή. Σκέφτηκα πως τελικά ο χαμός του οφείλεται σε κάτι αναπάντεχο που δεν έχει να κάνει ούτε με το οικογενειακό, ούτε με το επαγγελματικό του περιβάλλον ».

«Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το αυτοκίνητο, δείχνει πως κάτι έγινε οργανωμένα», της είπε η Αγγελική Νικολούλη. «Ναι έχεις δίκιο, το χω σκεφτεί κι εγώ. Αν τον σταμάτησαν για να τον κλέψουν σίγουρα ο Δημήτρης θα αντιστεκόταν, αλλά θα έπαιρναν τα χρήματα και θα τον άφηναν εκεί… Κάτι θα βρισκόταν…».

«Έλεγαν ότι “εξατμίσαμε” τον Γραικό εδώ μέσα…»

Η Αγγελική Νικολούλη βρέθηκε στα σφαγεία της Χαλάστρας και μίλησε με υπαλλήλους των εγκαταστάσεων. Μπήκε στο χώρο που εκείνη την ώρα καθαριζόταν μετά από σφαγή ζώων που είχε προηγηθεί. Με την κάμερα κατέγραψε το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των σφαχτών, τα σημεία κοπής και διαχωρισμού. Με τον υπάλληλο που φόρτωσε τα κρέατα το μοιραίο απόγευμα στο αγροτικό αυτοκίνητο του Γραικού, περπάτησε και ως το σημείο που βρίσκεται ο κλίβανος των εγκαταστάσεων, για τον οποίο κάποιοι άφηναν υπονοούμενα σχετικά με την εξαφάνιση.

Αφού ο κάδος του γεμίσει σταδιακά με απόβλητα δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα, πραγματοποιείται η καύση τους που ρυθμίζεται ηλεκτρονικά. Η δημοσιογράφος συναντήθηκε και με τον ιδιοκτήτη των σφαγείων. «Ακούστηκαν πάρα πολλά, ότι τον εξαφανίσαμε, ότι τον «εξατμίσαμε». Ο άνθρωπος βγήκε από δω και χάθηκε μετά. Τον δείχνει και η κάμερα που φεύγει. Είχαμε ένα κρούσμα ληστείας εδώ, αλλά έξι μήνες μετά την εξαφάνιση του Γραικού και νύχτα, όχι σε ώρα δουλειάς. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Αυτά που ακούστηκαν για τους Ρουμάνους εργάτες των σφαγείων, δεν ισχύουν. Έφυγαν πολύ αργότερα από την εξαφάνιση του Γραικού και μάλιστα ο ένας από αυτούς επέστρεψε στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον φύλακα που είδε τον Γραικό να ανάβει το εσωτερικό φως του αυτοκινήτου και κάτι να κοιτάει, είπε: «Δεν πρέπει να μίλαγε στο κινητό. Κάτι έκανε, αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς. Μακάρι να ζει ο άνθρωπος, αλλά όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», κατέληξε.

Σύζυγος Γραικού: «Να δοθεί ένα τέλος όποιο και να ‘ναι αυτό…»

Η σύζυγος του αγνοούμενου επιχειρηματία αναφέρθηκε και στην σχέση της με μία καφεμάντισσα που είχε εντοπίσει το «Τούνελ» και είχε παρουσιάσει τη μαρτυρία της. «Αγγελική μου, η απελπισία σε οδηγεί καμιά φορά σε ακραία πράγματα. Δεν το βρίσκω κακό που απευθύνθηκα σε ορισμένα άτομα προκειμένου να μάθω κάτι που θα με καθησύχαζε. Δύο χρόνια έχουν περάσει…», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως ενοχλήθηκε από τα σχόλια της συγκεκριμένης μάρτυρος καθώς όπως είπε, της είχε φερθεί πολύ καλά στο παρελθόν. Ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα μετά το χαμό του άνδρα της, ήταν αρκετοί οι άνθρωποι που την απογοήτευσαν με τη συμπεριφορά τους. «Στάθηκαν δίπλα μου ξένοι άνθρωποι, ενώ από άλλους κοντινούς, εισέπραξα μόνο πόνο. Το γεγονός ότι εγώ ήθελα να χωρίσω με αυτόν τον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ο πατέρας των παιδιών μου. Κι αυτή που βιώνει την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, είμαι εγώ. Τα κακεντρεχή σχόλια που ακούγονται, σίγουρα τα έχουν επηρεάσει », είπε χαρακτηριστικά.

Στη μεταξύ τους κουβέντα η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια αντίδραση εκ μέρους της για περαιτέρω έρευνα, αφότου η δικαστική λειτουργός έστειλε την υπόθεση στο Αρχείο. «Το ότι δεν βγήκαμε στα κανάλια με ανακοινώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε ενέργειες μέσω του δικηγόρου μας να μάθουμε πραγματικά τι έχει συμβεί».

Οι αρχικοί της ισχυρισμοί ήταν πως ο σύζυγος της ζει. Τώρα συμφώνησε με τη δημοσιογράφο όταν της είπε πως από την  έρευνα προέκυψε ότι ο Γραικός όχι μόνο δεν έφυγε οικειοθελώς,  αλλά φρόντιζε και για τις οικονομικές του εκκρεμότητες πριν εξαφανιστεί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο Γραικός είχε επαφές και με μηχανικούς καθώς σκόπευε να κάνει αλλαγές στο εξοχικό τους σπίτι.

«Μέσα μου θέλω να πιστεύω και θέλω να ακούσω, ότι για τους δικούς του λόγους, ίσως και να έχει φύγει. Όσο όμως περνάει ο καιρός αρχίζω και ανησυχώ. Αν ήταν στη ζωή θα μάθαινε λογικά για την έκταση που έχει πάρει το όλο θέμα, για την αγωνία των δικών του ανθρώπων, θα έπαιρνε έστω ένα τηλέφωνο και θα έδινε ένα τέλος», τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη για τη φήμη που διαδόθηκε εσκεμμένα πως ο Γραικός είχε επιλέξει μια νεότερη σύντροφο είχε αποκτήσει παιδί μαζί της και ζουν στο εξωτερικό, απάντησε: «Εγώ που τον ξέρω, θεωρώ πως ο Δημήτρης δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο…».

Η σύζυγος του αγνοούμενου επιχειρηματία τόνισε πως κοινός στόχος της ίδιας, των παιδιών της, αλλά και των αδελφών του, είναι να πάρουν μια απάντηση. Κλείνοντας την κουβέντα της με τη δημοσιογράφο την ευχαρίστησε δημόσια. «Θέλω να σε ευχαριστήσω Αγγελική που συνεχίζεις. Από την πλευρά μου δεν μπορούσα να κάνω κάτι μόνη μου, ούτε να βάλω ντετέκτιβ, ούτε να ξαναβγώ στην τηλεόραση. Μιλήσαμε αρκετές φορές στο τηλέφωνο και παρακολουθούσα τις εκπομπές σου. Αυτό που εύχομαι είναι να δοθεί ένα τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό…».

Συγγενείς Γραικού: «Ήταν καλά οργανωμένο…»

«Όλοι οι συγγενείς θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για τον άνθρωπο μας». Ο αδελφός του αγνοούμενου επιχειρηματία Νίκος Γραικός και τα ανίψια του μίλησαν στην Αγγελική Νικολούλη για τον κοινό στόχο όλου του οικογενειακού περιβάλλοντος να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη.

«Η υπόθεση αυτή δεν έπρεπε να πάει στο Αρχείο. Προσωπικά έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο ο θείος μου να έφυγε. Είναι βέβαιο ότι εκείνο το απόγευμα δεν γύρισε στην μονάδα του. Εκεί ήμουν εγώ και άλλοι έμπιστοι συνεργάτες. Την πρώτη μέρα που έγινε αντιληπτή η εξαφάνιση του ψάχναμε να τον βρούμε στη δεξιά πλευρά που έχει κατεύθυνση για Σίνδο. Κι αυτό γιατί ο μάρτυρας που τον είδε τελευταίος, μας είπε πως τον είδε να στρίβει προς τα εκεί», ανέφερε στην δημοσιογράφο ο αγαπημένος ανιψιός του αγνοούμενου.

Στην Αγγελική μίλησαν και τα άλλα ανίψια του Δημήτρη Γραικού.  Αναφέρθηκαν στην απελπιστική κατάσταση που περιήλθαν τα αδέλφια του μετά την είδηση του χαμού του, ιδιαίτερα η αδελφή του που ζει μόνη στη Γερμανία.

Όταν άκουσαν πως η πολύκροτη υπόθεση μπήκε στο Αρχείο, σοκαρίστηκαν. «Κυλάμε στον τρίτο χρόνο της εξαφάνισης του Δημήτρη και δεν έχουμε πάρει  ακόμα μια σαφή και κρυστάλλινη απάντηση. Η υπόθεση επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί ξανά», είπαν.

Η κόρη του αδελφού του αγνοούμενου Χριστίνα, τόνισε πως οι συγγενείς ανήκουν σε ένα στρατόπεδο με κοινό στόχο κι όχι σε δύο. «Όπως είχα πει και στην εκπομπή σας παλιότερα, συνεχίζω να πιστεύω πως κάτι έγινε οργανωμένα. Περιμένουμε με αγωνία την αντίδραση της Δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: anikolouli.gr