«Δεν θα δώσουμε τα χέρια ποτέ ξανά» λένε οι επιστήμονες

χειραψία

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κόσμο σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.

Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Είναι και οι αποστάσεις από τους άλλους που οδηγούν και στην έλλειψη οποιουδήποτε αγγίγματος. “Απαγορεύεται” ακόμα και η χειραψία, που -σύμφωνα με επιστήμονες- δεν αποκλείεται να… καταργηθεί!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άγγιγμα. Σήμερα, οι άνθρωποι δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να αγνοήσουν «χιλιάδες χρόνια βιο-κοινωνικής σύμβασης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το BBC. Ποιο θα είναι το μέλλον της χειραψίας όταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία του κορονοϊού;

“Για να είμαι ειλικρινής, εκτιμώ ότι δεν θα δώσουμε τα χέρια ποτέ ξανά”, αναφέρει ο Δρ. ‘Αντονι Φαούτσι, μέλος της ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου. “Όχι μόνο θα λειτουργούσε προληπτικά για τον κορονοϊό, αλλά πιθανότατα θα μείωνε σημαντικά και τα περιστατικά γρίπης στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στον αντίποδα, ο Έλκε Ουέμπερ, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Πρίνσετον που ειδικεύεται στον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν ρίσκα, τονίζει “οι συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα”. “Από την άλλη, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι συνήθειές μας αλλάζουν όταν το κοινωνικό, οικονομικό ή στην προκειμένη περίπτωση, το πλαίσιο υγείας μεταβληθεί σημαντικά”, συμπληρώνει.

Εξάλλου, υπάρχουν ήδη αρκετοί εναλλακτικοί χαιρετισμοί αντί της χειραψίας. Το άγγιγμα αγκώνων για παράδειγμα έχει ήδη διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, μπορούμε να χαιρετήσουμε κουνώντας το χέρι μας ή απλά να χαμογελάσουμε σε κάποιον.

Η καθηγήτρια Λεγκάρ επισημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανάγκη από επαφή, από ανθρώπινο άγγιγμα στα δύσκολα. “Σκεφτείτε τους τρόπους που αντιδρούμε όταν οι άνθρωποι θρηνούν κάποιο θάνατο ή κάτι άσχημο που τους συνέβη. Τους αγκαλιάζουμε. Ή στεκόμαστε δίπλα τους και τους αγγίζουμε στον ώμο”, λέει η Λεγκάρ.

“Η χειραψία, όσο και αν περιορίζεται ασφυκτικά στις μέρες μας, θα συνεχίσει να υπάρχει. Η αποφυγή ασθενειών είναι κρίσιμη για τον άνθρωπο. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι η διαβίωσή μας να είναι ολοκληρωμένη και πλήρης”, εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ‘Αρθουρ Μάρκμαν.

“Ίσως αρχίσουμε να εστιάζουμε πολύ περισσότερο σε διαδικασίες ρουτίνας όπως ο καθαρισμός χεριών και η χρήση αντισηπτικών τζελ αλλά και ο περιορισμός των επαφών στο πρόσωπο, παρά να κόψουμε οριστικά τις χειραψίες”, τονίζει ο Μάρκμαν.

Πηγή: newsit.gr