Debate 2015: Οι ημερομηνίες που θα διεξαχθούν και η ιστορία τους

Πόσα ντιμπέιτ έχουν γίνει στην Ελλάδα;

Τα δύο debate για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου. Μένει να καθοριστούν και να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τον τρόπο αλλά και τους δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς. Η μία τηλεμαχία θα γίνει με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων στις 10 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο ντιμπέιτ στην ελληνική πολιτική ιστορία πραγματοποιήθηκε το 1990, σε μία περίοδο ιδιαίτερης ρευστότητας, με τις ανακατατάξεις που έφερε η πτώση του τείχους του Βερολίνου στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ διεξήχθη όχι σε τηλεοπτικό στούντιο αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αφού διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του ιδρύματος. Σε αυτό συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής και η μετάδοσή έγινε από την ΕΡΤ και τα δύο μεγαλύτερα τότε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, το Mega και τον ANT1.

Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, θα ερχόταν η επόμενη τηλεοπτική μονομαχία. Ιδιαιτερότητά της, το γεγονός ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που διεκδικούσαν την πρωτιά σε εκείνες τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποκλειστεί από τη συζήτηση, με τον τότε πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά να διαμαρτύρεται έντονα και να στέλνει εξώδικο στο ΕΣΡ. Σε εκείνο το ντιμπέιτ το θέμα που απασχόλησε περισσότερο ήταν η κρίση των Ιμίων, η οποία ήταν ακόμη νωπή στις μνήμες των πολιτών. Ερωτήματα επέβαλαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παπουτσάνης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Παύλος Τσίμας, χωρίς ωστόσο να γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών, ενώ τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη αναμέτρηση διεξήχθη το 2000, δέκα μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Συμμετέχοντες ο Κώστας Σημίτης από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Καραμανλής που έκανε το ντεμπούτο του ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε προεκλογική περίοδο. Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου, και οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, την Έλλη Στάη και τον Μανώλη Καψή, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε με μικρή διαφορά.

Παραμονές των εκλογών του 2004 για πρώτη φορά σε τηλεμαχία η οποία και πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, συμμετέχουν όλοι πολιτικοί αρχηγοί: Κώστας Καραμανλής από ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου από ΠΑΣΟΚ, Αλέκα Παπαρήγα από ΚΚΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος από Συνασπισμό, Δημήτρης Τσοβόλας από το ΔΙΚΚΗ. Τις ερωτήσεις υπέβαλαν ο Παύλος Τσίμας, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Νίκος Ευαγγελάτος και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στις εκλογές που ακολούθησαν, επικράτησε η Νέα Δημοκρατία.

Στο ντιμπέιτ ενόψει των πρόωρες εκλογών του 2007 συμμετείχαν εκ νέου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και ο Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση). Για ακόμη μία φορά η διαδικασία διεξαγωγής ακολούθησε την πεπατημένη, δίχως δηλαδή τη δυνατότητα διαλόγου. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Μαρία Χούκλη, ενώ τις ερωτήσεις υπέβαλαν η Όλγα Τρέμη, η Έλλη Στάη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Αιμίλιος Λιάτσος. Νικητής εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ.

Η τελευταία χρονιά που διεξήχθησαν ντιμπέιτ ήταν το 2009. Η πρώτη τηλεμαχία έγινε μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή και η άλλη μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, με διαφορά μεταξύ τους μίας ημέρας. Και τις δύο αναμετρήσεις συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.