«Χρυσοφόρες στοές χωρίς δουλειά»

Η μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Σκουριές, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 24:00, ο Τάσος Τέλλογλου αποτυπώνει τα νέα δεδομένα βασισμένος σε παλαιότερη έρευνά του με θέμα «Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης».

Στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας με τους Δανειστές, η Κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από αλληλογραφία με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», να ανακαλέσει τρεις από τις άδειες λειτουργίας της.

Σαν απάντηση, εργαζόμενοι και Εταιρεία, σταμάτησαν τις εργασίες τους στο σύνολο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στον τόπο μας στον τομέα της εξόρυξης κινδυνεύει να έχει την τύχη μιας άλλης καναδικής επένδυσης τη δεκαετία του ’90, στην ίδια περιοχή της χώρας, όταν το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δραστηριότητα του τότε επίσης Καναδού επενδυτή θέτει σε κίνδυνο τη «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής.

Το αξιοπερίεργο είναι, όπως βρήκαν οι Τάσος Τέλλογλου και Λάζαρος Μπέλτσιος στην επιτόπια έρευνά τους, ότι πολλά από τα προβλήματα εκείνης της

επένδυσης έχουν λυθεί σήμερα με τρόπο επωφελή για το περιβάλλον, ενώ οι πολέμιοι της νέας επένδυσης υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον καινούργια.

Τέσσερις μήνες μετά την επίσκεψή μας όμως ο CEO της El Dorado, Πολ Ράιτ επισκέφθηκε τη χώρα μας και ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η επένδυση στις Σκουριές γεγονός που θα οδηγήσει στην απόλυση 600 εργαζόμενους και θα απειλήσει άλλες 500 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ζητά από την εταιρεία να ανακαλέσει την απόφασή της δηλώνοντας ότι «Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών» και κάπως έτσι η επένδυση μοιάζει πιο επισφαλής από ποτέ.

«Χρυσοφόρες στοές χωρίς δουλειά» το trailer της έρευνας: