Χρίστος Βασιλόπουλος για τραγωδία στα Τέμπη: «Οι ενοχές του επιζήσαντα είναι πάρα πολύ έντονες»

Χρίστος Βασιλόπουλος

"Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν" εξηγεί ο Χρίστος Βασιλόπουλος.

Στο Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Χρίστος Βασιλόπουλος, το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να συναντήσει τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στην ΕΡΤ1. Μέσα σε όλα, ο γνωστός δημοσιογράφος εστίασε στο ζήτημα της εθνική τραγωδίας στα Τέμπη και κυρίως στην… ενοχή του επιζήσαντα.

Ειδικότερα, ο Χρίστος Βασιλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο άνθρωπος που σώζεται από κάτι τέτοιο, το παίρνει μαζί του σε όλη τη ζωή του. Το παίρνει μαζί του διότι είναι ένα τραυματικό γεγονός, αυτό το έχουν μελετήσει πάρα πολύ καλά οι Αμερικανοί με τους στρατιώτες που πολέμησαν στο Βιετνάμ. Οι ενοχές του επιζήσαντα, επίσης, είναι πάρα πολύ έντονες γιατί δεν έχει να δώσει και καμία απάντηση. Γιατί κάποιος επιλέγει εσένα και τους άλλους όχι για να σωθούν».

«Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν και τα παίρνει ο εκάστοτε άνθρωπος μαζί του σε όλη τη ζωή του και τα δουλεύει για να κατηγορεί μία τον εαυτό τον και μία να τον δικαιολογεί. Αυτά είναι του ανθρώπου σακίδια βαριά και ασήκωτα και οπωσδήποτε παίζουν ρόλο οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε αυτό Για αυτό και αναπτύχθηκε μία ολόκληρη ψυχιατρική σχολή στην Αμερική που χειρίστηκε το μετατραυματικό σοκ με τους χιλιάδες στρατιώτες του Βιετνάμ που βίωσαν την απόλυτη βία, τρέλα και θάνατο χωρίς οι ίδιοι να το έχουν επιλέξει».

«Πιστεύοντας ότι είναι αλλιώς, βίωσαν μια άλλη κατάσταση. Πάντα θα υπάρχουν αυτές οι σκέψεις» πρόσθεσε, επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος στο καθημερινό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.