Χρήσιμα μυστικά για τις θερμίδες των εορτών στον «Οδηγό καλής ζωής»

Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Αυτό το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου στις 09:00 στον ALPHA.

Η περίοδος των εορτών μας «φορτώνει» με 2-3 κιλά κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων καταναλώνουμε από 3.000 έως και 6.000 θερμίδες! Οι επιστήμονες λένε ότι οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να βγούμε από τη ρουτίνα μας– ακόμη και στη διατροφή- ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί όσο εύκολα παίρνουμε κιλά αυτή την περίοδο άλλο τόσο δύσκολα τα χάνουμε.

Στην εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 09:00, ο κλινικός διαιτολόγος Κώστας Ξένος και η δημοσιογράφος γεύσης Ελένη Ψυχούλη μοιράζονται τα δικά τους «μυστικά» που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε σε γεύση αλλά όχι σε θερμίδες.

«Έχω μια στάση απέναντι στο φαγητό που δεν χαλάει ούτε τις γιορτές. Πιστεύω πως το να τρως πολύ δε σημαίνει πως αγαπάς το φαγητό. Δεν είναι χαρά να φάω δέκα μελομακάρονα στη σειρά. Η χαρά είναι η αναμονή του φαγητού» λέει η Ελένη Ψυχούλη. «Είχα μια γιαγιά που έτρωγε τα πάντα αλλά ήταν πιο αδύνατη από μένα γιατί έτρωγε στο πιατάκι του τσαγιού».

Τα Χριστούγεννα, πέρα από φώτα, λαμπιόνια, χαρούμενη ατμόσφαιρα είναι και …«οι μυρωδιές» υπογραμμίζει η ίδια. «Οι μυρωδιές που μου έρχονται τις γιορτές περνώντας έξω από ένα σπίτι είναι πορτοκάλι, γαρύφαλλο , κανέλα, το βούτυρο του κουραμπιέ και του μπακλαβά, όπως και τα ζεστά μπαχαρικά». Κι όσον αφορά τις παραδοσιακές συνταγές… «Δεν πρέπει να αλλάζουμε τις συνταγές. Το είχα προσπαθήσει στην αρχή της καριέρας μου και είδα πως αυτά είναι βλακείες. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να αλλάξεις από παραδοσιακά σε πιο υγιεινά αλλά ο κουραμπιές για παράδειγμα δεν αλλάζει. Μπακλαβάς χωρίς βούτυρο δε γίνεται».

«Η παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται μετά από μια νηστεία, άρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε το τραπέζι μας με μια σούπα. Δε χρειάζεται να κάνεις και παϊδάκια και πίτες. Το παραδοσιακό τραπέζι έχει μια πίτα που θα βάλεις κανονικά το λάδι και το βούτυρο. Θα έχουμε ένα κρέας, για μένα το ωραιότερο είναι ένα γουρουνάκι μόνο με αλάτι και πιπέρι στο φούρνο. Και πολλές σαλάτες, κόκκινες πράσινες, ψητές» είναι οι προτάσεις της για το μενού. ‘Οσο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι… «Αν κάνεις τραπέζι και την Πρωτοχρονιά, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Μπορείς να κάνεις κόκορα ή ένα αγριογούρουνο. Η παράδοση μας λέει πως είναι συνδυασμένα με πράσα ή δαμάσκηνα, όχι με τηγανιτές πατάτες και κρέμα γάλακτος».

Η Ελένη Ψυχούλη αγαπάει τις γιορτές. «Είμαι γνωστή «καλέστρα», επομένως αρχίζω να συνθέτω τις παρέες. Κάνω καλέσματα τις δεύτερες ημέρες των γιορτών, τα οποία θεωρώ πιο έξυπνα καλέσματα, και τα απογεύματα ανάμεσα στις γιορτές» υπογραμμίζει

Στην ενότητα της ψυχολογίας γίνεται αναφορά στον μύθο του Άι Βασίλη και αν και πότε πρέπει να πούμε την αλήθεια στα παιδιά. Τέλος, στην ενότητα της διατροφής μπαίνει στο μικροσκόπιο το υπερτρόφιμο των εορτών, το ρόδι.