Χοντρό παζάρι με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού

Φωτιές άναψε στην κρατική τηλεόραση η πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στη διοίκηση της ΕΡΤ για την ανανέωση της τηλεοπτικής συνεργασίας τους την επόμενη 3ετία. Εν καιρώ σαρωτικών περικοπών και με το πολεμικό κλίμα εναντίον των αθλητικών επιλογών της ΕΡΤ ακόμη νωπό, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ζητάει εντεκάμισι εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Η πρόταση έκανε πολλούς εντός του ραδιομεγάρου να ξεροκαταπιούν. Και άνοιξε αίφνης το θέμα της αθλητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κρατική τηλεόραση την επόμενη 3ετία. Η ΕΡΤ με επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του Χρήστου Παναγόπουλου είχε κλείσει τους αγώνες του Ολυμπιακού και της Ξάνθης, των δύο ομάδων που έμειναν εκτός κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος, τα οποία έχει η συνδρομητική τηλεόραση της Nova.

Η πολιτική αυτή είχε καταγγελθεί σφόδρα και το ποσό που δόθηκε στον Ολυμπιακό δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, ούτε καν στη Βουλή, όταν έγινε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Με την αλλαγή της διοίκησης έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός πήρε από την ΕΡΤ εννέα εκατομμύρια για κάθε χρόνο αγώνων. Μέχρι και την κατάθεση της νέας πρότασης από την ΠΑΕ του Θρύλου, τα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης απέφευγαν να μιλήσουν για τον σχεδιασμό της αθλητικής στρατηγικής τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό για το 2011 έχει γίνει πρόβλεψη για το κλείσιμο αθλητικών συμφωνιών ύψους οκτώ εκατομμύριων ευρώ ως προκαταβολές δικαιωμάτων.

Αυτό όμως που κυρίως καίει την ΕΡΤ και θα επιμένει, όπως όλα δείχνουν, είναι η διεκδίκηση της επόμενης συμφωνίας για το Champions League. Και αυτό εκνευρίζει ακόμη περισσότερα τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια MEGA και ΑΝΤ1, τα οποία διαπιστώνουν καθημερινά πως δύσκολα θα μπουν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης για την 3ετία 2012 – 2015. Και τα δύο κανάλια, το ΜEGA με τους αγώνες του Champions League και ο ΑΝΤ1 με τους αγώνες του Europa League, μπαίνουν σταθερά μέσα. Το MEGA χρωστάει ακόμη δεκαεννέα εκατ. ευρώ για τους αγώνες. Γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι ότι το πιθανότερο είναι να μείνουν εκτός διεκδίκησης. Εκτός αν η ΤΕΑΜ αποδεχθεί το γραπτό και επίσημο αίτημά τους να προσφέρει τα δικαιώματα των πακέτων των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με μειωμένη τιμή κατά 25%.

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, όταν πιέζεται από την πολεμική των ιδιωτικών καναλιών, υποστηρίζει πως δεν πρόκειται αυτή να χτυπήσει και να ανεβάσει τις τιμές πώλησης των δικαιωμάτων. Και ως απόδειξη λέει πως και αυτή έστειλε ανάλογο αίτημα μείωσης κατά 25% στην ΤΕΑΜ.

Στο θολό ακόμη πεδίο των διαπραγματεύσεων για τα αθλητικά δικαιώματα σημαίνοντα ρόλο θα παίξει η νέα δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ. Θεωρείται βέβαιο πως η ConnX Sat θα μπει στο παιχνίδι διεκδίκησης του Champions Leauge και του Europa League και θα κονταροχτυπηθεί με τη Forthnet. Οσο για τον Ολυμπιακό και την ΕΡΤ, δύσκολα να επιτευχθεί συμφωνία για ανανέωση των δικαιωμάτων. Η κρατική τηλεόραση μάλλον ενδιαφέρεται για νέου τύπου συμφωνία με τη συνδρομητική της Nova, για να εξασφαλίζει απλώς τα στιγμιότυπα που θα στηρίζουν τη μετάδοση της «Αθλητικής Κυριακής».

ΠΗΓΗ: Espressonews.gr