Αθήνα, Μαδρίτη, Λέσβος: Τρεις όψεις της πανδημίας στις 360°

360°

Απόψε στις 00:00 στον Alpha.

Ένας ιός, ο κοροναϊός Covid-19, σε μόλις τρεις μήνες άλλαξε την πορεία όλου του κόσμου. Από τους άδειους δρόμους της Αθήνας σε καραντίνα, στην Ισπανία, που μετρά εκατόμβες νεκρών και στη Λέσβο των προσφυγικών καταυλισμών, οι «360°» με την Σοφία Παπαϊωάννου καταγράφουν, απόψε, Πέμπτη 02 Απριλίου, στις 24:00,  διαφορετικές εικόνες και όψεις της πανδημίας.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία σήμερα νοσηλεύονται 127 ασθενείς με κοροναϊό, εκ των οποίων 22 βρίσκονται διασωληνωμένοι στην εντατική. Οι πνευμονολόγοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προειδοποιούν: «Κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα πουθενά στον κόσμο δεν είναι δομημένο για να αντέξει τους ρυθμούς μιας πανδημίας. Στο γερασμένο και υποστελεχωμένο ελληνικό σύστημα έσκασε μια χειροβομβίδα, που έχει δημιουργήσει ζητήματα σε άλλα πιο προηγμένα και πιο καλώς εξοπλισμένα συστήματα υγείας παγκοσμίως».

Στην Ισπανία, κάθε μέρα πλέον σημειώνονται περίπου 8.000 νέα κρούσματα και πάνω από 800 θάνατοι. Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν φτάσει στα όριά τους και ο στρατός στήνει νοσοκομεία εκστρατείας στο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης.

«Είμαστε εντελώς κορεσμένοι. Χρησιμοποιούμε παλιούς αναπνευστήρες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, αναπνευστήρες μεταφοράς και αναπνευστήρες χειρουργείου, καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ανασταλεί. Τώρα πια απομένουν πολύ λίγοι αναπνευστήρες και χωρίς να έχουμε φτάσει στη μέγιστη αιχμή των κρουσμάτων, οπότε θα είναι απαραίτητο να επιλέγουμε σε ποιους ασθενείς θα τους χρησιμοποιούμε. Στους ηλικιωμένους δεν τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να εισέλθουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, παραμένουν στις κλινικές», λέει Εστέρ, που εργάζεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης.

Μέσα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου διαμένουν 20.000 αιτούντες άσυλο, μία ομάδα προσφύγων και μεταναστών έχει αναλάβει να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για τους κινδύνους από τον κοροναϊό. Το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στη Μόρια είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης και της περιορισμένης πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό και είδη καθαρισμού.