Άρωμα Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την προβολή των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρώμενων με κύριους άξονες το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» και το νεοσύστατο «Σαπφώ Φεστιβάλ Λέσβου», διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, έχει την τιμή να προσκαλέσει εκλεκτούς ομιλητές και καλεσμένους σε μια βραδιά Τέχνης και Πολιτισμού, εμπνευσμένη από την ομορφιά και την ιστορία των νησιών του Βορείου Αιγαίου με γεύσεις και αρώματα της  Λέσβου, της Χίου, της Σάμου , της  Λήμνου και της  Ικαρίας.

Οι δυο άξονες της εκδήλωσης είναι το «Φεστιβάλ Χίου», που θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά ,28 Αυγούστου  με 6 Σεπτεμβρίου στην Χίο, και το Φεστιβάλ της Σαπφούς στη Λέσβο, που θα διεξαχθεί φέτος, για πρώτη φορά,  στη Λέσβο τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προηγούμενα «Μεσαιωνικά  Φεστιβάλ Χίου», που έγιναν υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ξεκίνησαν με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνεύματος και της  τέχνης όπως των:  Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Ρόντρικ Μπήτον, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Bolton και ελληνικής καταγωγής Earl of St Andrews, Γιάννη  Μετζικώφ, Τάκη Μαυρωτά, αλλά και εξαίρετων καλλιτεχνών όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Λουδάρος, Υρώ Μανέ, Κατερίνα Γερονικολού,  Θοδωρής Βουτσικάκης και με αναδρομικές  εκθέσεις όπως αυτή του Γιώργου Ζυμαράκη.

Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Βρετανός Πρέσβης, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας του Κέιμπριτζ Τιμ Γουίτμαρς, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η ιστορικός και παραγωγός του BBC Μπέτανυ Χιούζ, ο γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός τον οποίο θα προλογίσει ο Προέδρος της Ακαδημίας Σταμάτης Κριμιζής, η Μιμή Ντενίση, η Εύα Νάθενα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιώργος Λεμός και η διεθνούς φήμης εικαστικός Καλλιόπη Λεμού, που θα παρουσιάσει έκθεση της στο Χαμιδιέ Τζαμί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν προσκληθεί και θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκλεκτές προσωπικότητες των Γραμμάτων και της  Τέχνης, μέλη της Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας, Έλληνες και  Βρετανοί  επιχειρηματίες καθώς και πλειάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και  το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία Γιάννης Τσαούσης θα απευθύνει χαιρετισμό στους εκλεκτούς καλεσμένους, με το κύρος του αξιώματος του, αλλά και με το πολύτιμο ενδιαφέρον του να υποστηρίζει έμπρακτα κάθε αξιόλογη δράση που αναδεικνύει διεθνώς την δυναμική της Ελλάδας.

Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ θα πραγματοποιήσει διάλεξη  με θέμα την «Ελλάδα και την Ιστορία της», κυρίαρχο θέμα των βιβλίων της.

Ο εκ Χίου ιστορικός Μιχάλης Μόσχος, Director, The London Hellenic Prize, θα παρουσιάσει στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ Χίου 2022 και 2023, καθώς και τους βασικούς άξονες της διοργάνωσης για το έτος 2024, στους οποίους διαφαίνεται η εξαιρετική προετοιμασία και η σύνθεση για την παρουσίαση για μια ακόμη χρονιά περιεχομένου υψηλής αξίας.

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτις- ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα, θα μιλήσει για τη συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ Χίου .

Το παρόν στο βήμα της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης θα δώσει και ο Λάκης Λαζόπουλος που θα παρουσιάζει το πρόγραμμα του «Σαπφώ Φεστιβάλ Λέσβου», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο για πρώτη φορά στο νησί.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η επικοινωνιολόγος  Ανδριανή Μανέττα, που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, γνωστή και από την παρουσίαση του εξυπνότερου ρομπότ του κόσμου, της Σοφίας.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από το συγκρότημα ελληνικής μουσικής «Ρεμπέτικο» που θα παίξει τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου.

Τα εδέσματα που θα προσφερθούν στην εκδήλωση θα «ταξιδέψουν» από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποκλειστικά για την εκδήλωση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αίσθημα σεβασμού και θαυμασμού για τον Πολιτισμό την ιστορία και  τις παραδόσεις των νησιών του και ατενίζοντας το μέλλον και τις προοπτικές του με μια διευρυμένη οπτική και εξωστρέφεια, επιδιώκει κάθε χρόνο με τα Πολιτιστικά Δρώμενα όχι μόνο να προσδίδει μεγαλύτερη δυναμική αλλά και να «ταξιδεύει» τους συμμετέχοντες σε ένα μοναδικό θέαμα, με  διακεκριμένους ομιλητές και εξαιρετικής αισθητικής δράσεις προάγοντας στο μέγιστο τη σκέψη και τη διανόηση και ενώνοντας  αξίες και έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες μέσα από οράματα και υλοποιήσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, καθώς και αναπτυξιακού χαρακτήρα θέσεις και απόψεις που παρουσιάζονται, αναλύονται και διαχέονται από διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, της Επιστημονικής  της Επιχειρηματικής και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρέσβη Ιωάννη Τσαούση και σε όλα τα τμήματα της Ελληνικής Πρεσβείας , στο  Γραφείου ΕΟΤ Η.Β. , στην Ένωση Ελλήνων Μηχανικών του Η.Β. , στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι η EUROBANK η οποία στηρίζει το «Φεστιβάλ Χίου» από το 2022 ως στρατηγικός χορηγός .