Αποκάλυψη Γ. Μανιάτη στο ΣΚΑΪ για υδρογονάνθρακες: Τα χρήματα έχουν αρχίσει να εισρέουν – Περιμένουμε τα γεωτρύπανα για Πατραϊκό, Ιωάννινα, Κατάκολο

Ο υπουργός ΠΕΚΑ μίλησε στην εκπομπή "ΣΚΑΪ" του Νίκου Ευαγγελάτου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων

 Απολύτως ρεαλιστική είναι η εκτίμηση για κέρδη 150 δισ. ευρώ του Δημοσίου, σε βάθος 30 χρόνων, όπως τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης στην εκπομπή ΣΚΑΪ του Νίκου Ευαγγελάτου.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός ΠΕΚΑ: «Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν και μέσα στη χρονιά αναμένονται και άλλα έσοδα. Ωστόσο τα πολλά έσοδα θα έρθουν μετά την πάροδο πέντε ετών απο σήμερα. Δηλαδή το 2019».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η διεθνής πετρελαϊκή βιομηχανία προσδίδει απίστευτες ωφελιμότητας στις οικονομίες, ακόμα και πριν βγει το πρώτο βαρέλι. Συνιστά πηγή επενδυτικότητας για όλες τις χώρες του κόσμου. Πολύ νωρίτερα από 1-2 χρόνια, η ουσιαστική παρέμβαση υδρογονανθράκων στις οικονομίες είναι εμφανής. Η εκτίμηση για κέρδη του Δημοσίου 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών είναι απολύτως ρεαλιστική. Και αυτό σε βάθος 30 ετών, που είναι και ο μέσος κύκλος ζωής ενός κοιτάσματος».

Σε ερώτηση, αν υπάρχει πιθανότητα τα έσοδα απο τους υδρογονάνθρακες να δοθούν για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, ο κ. Μανιάτης ήταν κατηγορηματικός: Δεν μπορεί κανένας να δώσει, έστω και ένα ευρώ από αυτά τα έσοδα για το χρέος. Όλα τα έσοδα του Δημοσίου θα δοθούν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για τη βιωσιμότητά του. Για να προλάβουμε τέτοιες σκέψεις, θεσμοθετήσαμε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία αυτού του ταμείου».
Στη συνέχεια, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι: Έχουμε δύσκολη γεωλογία, αλλά ισχυρές ενδείξεις ότι έχουμε κοιτάσματα που θα αποφέρουν έσοδα στη χώρα…».

Δείτε όσα είπε