Απεργία 09/11: Παραλύει η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Απεργία

Παραλύει η χώρα σήμερα Τετάρτη (09.11.2022) εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ θα παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις από τους εργαζόμενους.

Στην απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις υπηρεσίες του δημοσίου, σε εφορίες, σχολεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, δήμους, ενώ θα πάρουν μέρος οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», αναφέρει μεταξύ των άλλων η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα πολλά είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξαιτίας της απεργίας αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο, ενώ κάποια θα τροποποιήσουν την λειτουργία τους.  Συγκεκριμένα χωρίς Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα παραμείνει η Αθήνα στην αυριανή απεργία. Και αυτό γιατί μπορεί η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ να κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική, ωστόσο οι συνδικαλιστές απαντούν ότι θα προχωρήσουν κανονικά σε 24ωρες κινητοποιήσεις μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Έτσι μετά τα νέα δεδομένα τα μέσα μεταφοράς θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

Λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς δε θα λειτουργήσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος).

Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει τα συνδικάτα στην 24ωρη απεργία θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο – προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ, ενώ θα κάνουν και συγκέντρωση.

Να σημειωθεί ότι λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, και θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Όσον αφορά στα πλοία η διοίκηση της ΠΝΟ με τη σειρά της αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, και θα πάρουν μέρος τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξάλλου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης (09.11.2022) στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο εξαιτίας των κινητοποιήσεων και αναμένεται κάποιοι δρόμοι να κλείσουν κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.