Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στα χέρια του Μητσοτάκη το σχέδιο για την άρση των μέτρων – Τι αλλάζει αρχές Μαΐου

“Πυρετός” τηλεσυσκέψεων στο Μαξίμου. Τη Δευτέρα εκτός απροόπτου οι επίσημες ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων. Όλες οι λεπτομέρειες για το πλάνο της κυβέρνησης.

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του πλάνου για την άρση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η ανακοίνωση αναμένεται – εκτός απροόπτου – τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σήμερα με την ομάδα των ειδικών επί της υγείας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και με την task force που έχει δημιουργηθεί για την εκπόνηση του πλάνου.

Η σταδιακή άρση των μέτρων

Το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στα καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής που θα επαναλειτουργήσουν από τις 4 Μαΐου, θα τηρούνται κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα) κι όπου είναι εφικτό θα κλείνονται ραντεβού εκ των προτέρων.

Τέλος βεβαιώσεις και sms

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακινήσεων θα καταργηθούν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις “εκτός έδρας”, δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, θα υπάρξουν μόνο συστάσεις για αυτοπεριορισμό, καθώς, όπως εξηγούσαν στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, τίθεται και ηθικό ζήτημα και όχι μόνο πρακτικό εάν διατηρούνταν μόνον γι’ αυτούς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, θα παραμείνει να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας πάνω από αυτές τις ομάδες.

Το ζήτημα του αυτοπεριορισμού, άλλωστε, αναμένεται να θίξει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, επισημαίνοντας αφενός όσα κερδήθηκαν με τη υπεύθυνη στάση των πολιτών εδώ και δύο μήνες περίπου, αφετέρου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Κυρίως διότι είναι πολύ πιθανό – όπως ήδη έχει πει ο κ. Μητσοτάκης – ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να εμφανιστεί το φθινόπωρο και η κατάσταση να είναι το ίδιο δύσκολη, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο του κορονοϊού.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσο για το τι θα συμβεί με τα σχολεία, όλα δείχνουν ότι προκρίνεται το σενάριο της σταδιακής επαναλειτουργίας, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν πρώτοι στις αίθουσες στις 11 ή 18 Μαΐου και να ισχύουν αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρόληψης (λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των θρανίων κτλ.). Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στους ειδικούς επί της υγείας να εισηγηθούν την κατάλληλη στιγμή εάν μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπουν στις τάξεις και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου και στη συνέχεια αυτοί των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων – με πιθανή σε αυτή την περίπτωση μια μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: newsit.gr