Ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Διαβάστε τι θα δείτε στο νέο επεισόδιο της εκπομπής

«Πολεμικές αποζημιώσεις:Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία;» τιτλοφορείται το επεισόδιο της εκπομπής του Κώστα Βαξεβάνη το πρώτο μέρος του οποίου θα  προβληθεί την Πέμπτη 10/2/2011 στις 23.00 από τη ΝΕΤ.

Το επεισόδιο πραγματεύεται την μη καταβολή των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί αποδέχονται ότι πήραν το κατοχικό δάνειο. Περιέργως η ελληνική διπλωματία, δεν διεκδίκησε ούτε αυτό το αναγνωρισμένο από τους Γερμανούς, χρέος.

Η Γερμανία αρνείται να μιλήσει για τις αποζημιώσεις και το δάνειο. Στο πρόσφατο, μάλιστα, μνημόνιο απαίτησε να υπάρξει όρος ότι δεν πρόκειται να συμψηφιστεί το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα με άλλες οφειλές.

Ποιά είναι η σχέση του «χασάπη της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στην υπόθεση των αποζημιώσεων; Ποια η αλήθεια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα θίξει ταξιδεύοντας τόσο στην Γερμανία, όσο και στο Δίστομο, το χωριό που ζητά δικαίωση για τη σφαγή από τα ναζιστικά στρατεύματα και καταγράφει επίσης τις μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης.