Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Κουβαρά – Καίγονται σπίτια στο Λαγονήσι, «κομφούζιο» στους δρόμους

Φωτιά

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή.

Εντείνεται η μεγάλη μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής εκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος.

Συνολικά έχουν σταλεί 4 μηνύματα από το 112, εκ των οποίων τα 3 για εκκένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καίγονται τα πρώτα σπίτια στην περιοχή Μελισσουργό,  τη στιγμή που τα 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (17.07.23) εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής.

Η φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής μετά τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας (17.07.23)  είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από εναέρια μέσα.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Πέτα προς Νέο Κουβαρά για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός – Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Στο μεταξύ, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Η φωτιά στο Νέο Κουβαρά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε γρήγορα σε δάσος που βρίσκεται πάνω από τα σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Πέτα του Νέου Κουβαρά να εκκενώσουν την περιοχή προς την Κερατέα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί, ενώ το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Μελισσουργού στο Άνω Λαγονήσι.

Όπως ανέφεραν άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και διαρκώς μεγαλώνει, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πηγή: newsit.gr