Αυτοψία στην Ιστορία, απόψε, από τον Αντώνη Σρόιτερ

Αντώνης Σρόιτερ

Aπόψε στις 00:15 στον Alpha.

Η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας για το Επετειακό Έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μιλά στην εκπομπή «Αυτοψία» και τον Αντώνη Σρόιτερ, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, για την ανάθεση από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη της Προεδρίας της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».

«Η ανάθεση από τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη της Προεδρίας της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη: γιατί μπροστά σε αυτή την επέτειο έχουμε χρέος να τιμήσουμε τις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας αλλά να τιμήσουμε και τους Έλληνες.

Η πανδημία, όπως ήταν φυσικό, ανέτρεψε όλες τις προτεραιότητες. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο Άνθρωπος. Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, την απόφαση να διαθέσουμε μέρος από τα κονδύλια που το Ίδρυμά μας είχε υπολογίσει για το Επετειακό Έτος, στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της κοινωνίας μας σε ολόκληρη την χώρα. Ένα πρόγραμμα που ολοκληρώνεται σε συνεργασία με την ΕΛΠΙΔΑ στις Ιερές Μητροπόλεις και πολλά κοινωνικά ιδρύματα, ενώ η παρουσία μας είναι έντονη σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, μελετώντας με προσοχή τις νέες συνθήκες, προσαρμόζουμε σε αυτές τον εορτασμό μας με μέτρο και ευθύνη. Ο στόχος μας είναι πάντοτε εκεί. Και θα τον ολοκληρώσουμε, με ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας αλλά και στη νέα γενιά της πατρίδας μας».

Απόψε, ο χρόνος γυρνά 2.500 χρόνια πίσω. Στο χρονικό σημείο όπου η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της

Σαλαμίνας άλλαξαν την ροή της Ιστορίας καθώς για πρώτη φορά χαράχτηκαν τα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ η Ελλάδα αναχαίτισε το δεσποτισμό εξ’ Ανατολών και έθεσε τις βάσεις για την ελεύθερη ανάπτυξη του Ανθρώπου, δίδαξε την αξία της Ομόνοιας, της Ενότητας και της Ελευθερίας.

Στις Θερμοπύλες μπορεί οι Έλληνες να ηττήθηκαν, αλλά η θυσία των ολιγάριθμων Ελλήνων έγινε σύμβολο νίκης, αυταπάρνησης και αγάπης προς την Πατρίδα. Η νίκη στη Σαλαμίνα, μεθοδευμένη από την οξύνοια του Θεμιστοκλή σταμάτησε τους Πέρσες από το να επεκταθούν σε ολόκληρη της Ευρώπη.

Μετά από 2.500 χρόνια κορυφαίοι ιστορικοί επιστήμονες και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξηγούν στον Αντώνη Σρόιτερ και στην κάμερα της «Αυτοψίας» για ποιους λόγους αυτές οι δύο μάχες θεωρούνται ιστορικά ορόσημα που καθόρισαν την παγκόσμια ιστορία και τη διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού.