360°: Η διαμάχη για την φαρμακευτική κάνναβη

Απόψε στις 24:00 στον Alpha.

Μητέρες με παιδιά που πάσχουν από βαρύ επιληπτικό σύνδρομο ή αυτισμό, ασθενείς που βασανίζονται από αβάσταχτους πόνους ή ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν διστάζουν να κάνουν χρήση παρασκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, οι «360°» συνάντησαν ασθενείς και συγγενείς αρρώστων που αγοράζουν παράνομα σκευάσματα κάνναβης, μέσα από το διαδίκτυο ή από λέσχες του εξωτερικού και τα χρησιμοποιούν χωρίς καθοδήγηση γιατρού και χωρίς κάποιον έλεγχο από τις αρχές. Η Σοφία Παπαϊωάννου καταγράφει πώς η απόγνωση για τη βαριά κατάστασή τους, η επιθυμία να βοηθήσουν τα άρρωστα παιδιά τους ή τους συγγενείς τους, τους οδήγησε να ψάξουν οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει, έστω και μέσα από παράνομες διαδικασίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η έλλειψη πλαισίου στην Ελλάδα και οδηγιών για τα παρασκευάσματα κάνναβης οδηγεί στη δημιουργία εντυπώσεων για ιδιότητες της κάνναβης που δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Αποτέλεσμα, κάποιοι ασθενείς να προβαίνουν σε αυτο-θεραπεία με κάνναβη, αγνοώντας τις ιατρικές οδηγίες και ρισκάροντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Πριν μερικές μέρες, ξαναήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι «πέρασε» νόμος που επέτρεψε την κυκλοφορία ορισμένων σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική αγορά, ενώ σύντομα αναμένεται νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειάς της και στη χώρα μας. Η κίνηση αυτή έχει διχάσει τους επιστήμονες. Κάποιοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου, ενώ άλλοι προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους που θα επέφερε η εφαρμογή του νόμου, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.