28η Οκτωβρίου με οκτώ (!) ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΪ

Οκτώ ντοκιμαντέρ που αφορούν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προβάλλει την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η τηλεόραση του ΣΚΑΪ από τις 5.30 το πρωί μέχρι και τις 00.30.

Διαβάστε αναλυτικά:

Στις 5.30 π.μ. «Τι πραγματικά έγινε: Περλ Χάρμπορ»
7 Δεκεμβρίου 1941: ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την αμερικανική Ναυτική Βάση του Περλ Χάρμπορ, προκαλώντας τη βύθιση δεκάδων θωρηκτών και αντιτορπιλικών και παρασύροντας ουσιαστικά την Αμερική στον κυκλώνα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα, για πρώτη φορά μπορεί να μάθει κάποιος τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις δραματικές ώρες που άλλαξαν την ιστορία της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου.


Στις 6.30 «Αερομαχίες που έγραψαν ιστορία»
Η εντυπωσιακή αυτή σειρά ντοκιμαντέρ έρχεται για να ρίξει φως σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες και πιο φημισμένες αερομαχίες της ιστορίας! Όλες οι λεπτομέρειες που έκριναν τις μάχες που έδωσαν στον Α΄και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο Αμερικανοί και Ιάπωνες πιλότοι, τις ηρωικές προσπάθειες των Αμερικανών πιλότων στο Βιετνάμ και πολλές ακόμα συγκλονιστικές μάχες που κρίθηκαν από την εξυπνάδα και την επιτυχία των «ιπτάμενων» ηρώων!


Στις 8.30 «THE WORLD AT WAR»
Βραβευμένη με BAFTA, International Emmy, British Society of Film & Television Arts και το Βραβείο Κριτικών Τηλεόρασης, αυτή η σειρά περιγράφει τις πιο σημαντικές και συναρπαστικές λεπτομέρειες της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τη βοήθεια σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού και συνεντεύξεων.
Μετά τα γεγονότα στη Δουνκέρκη, η Βρετανία βρίσκεται μόνη της στο στόχαστρο του Χίτλερ.


10.00 «Ντοκουμέντα: 28η Οκτωβρίου»
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την 28η Οκτωβρίου και τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, ξεκινώντας από την επόμενη ημέρα του τορπιλισμού της «Έλλης» τον Αύγουστο του 1940 και φτάνοντας μέχρι την γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941.
Επίσης η εκπομπή ασχολείται με τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στην ιταλική εισβολή, τον τρόπο διαμόρφωσης της ελληνικής στάσης αλλά και το ρόλο της Αγγλίας και της Γερμανίας στις εξελίξεις του Οκτωβρίου του 1940. Ακόμη, με το ρόλο των άλλων δυνάμεων όπως η Σοβιετική Ένωση, η Βουλγαρία και η Γιουγκοσλαβία. Εξετάζεται η διεξαγωγή του πολέμου και η εξέλιξη των μαχών, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η εκπομπή προβάλλει σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει τη διπλωματική διεργασία που προηγήθηκε του πολέμου. Η εκπομπή ταξιδεύει στη Ρώμη και το Λονδίνο και παρουσιάζει μία σειρά μαρτυριών και αναλύσεων από έλληνες και ξένους για τον πόλεμο. Περιλαμβάνει επίσης, συνεντεύξεις με διπλωμάτες, ιστορικούς και στρατιωτικούς. 


Στις 15.00 «Οι μάχες των Ελλήνων: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος»

Οι Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους την κήρυξη του β’ Παγκοσμίου. Το παράδοξο της αντίδρασης φέρνει στο προσκήνιο τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει ο λαός προς τον Μεταξά και τη βασιλεία αλλά και τη δίψα για μια νέα «Μεγάλη Ιδέα» που μπορεί να θρέψει ξανά συλλογικά οράματα.
Το επεισόδιο παρακολουθεί την εκτόνωση αυτής της δίψας στο μέτωπο, εκτόνωση που παράγει το έπος της Αλβανίας και καταγράφει μέσα από μαρτυρίες και εικόνες-ντοκουμέντα την ομόψυχη υπέρβαση.
Στο Μπιζάνι, στο Καλπάκι, στο Μνημείο του Μαχητή και στο Ρούπελ ο Τάσος Τέλλογλου αποτείνει φόρο τιμής σε εκείνους τους Έλληνες που έδωσαν στην πατρίδα κάθε απόθεμα πίστης, της πίστης εκείνης που μετά την γερμανική εισβολή και την τριπλή κατοχή της χώρας από Βούλγαρους, Ιταλούς και Γερμανούς θα τροφοδοτήσει την εθνική αντίσταση. Το χρονικό του επεισοδίου ολοκληρώνεται με τη μάχη της Κρήτης και τη σημασία του παραδείγματος των Κρητών για την οργάνωση του εθνικού αγώνα ενάντια στους κατακτητές.


Στις 16.00 «Υπόγειοι κόσμοι: το κρησφύγετο του Χίτλερ»
Το Βερολίνο, ένα από τα πιο σημαντικά πεδία μάχης του 20ου αιώνα, είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία αλλά και σκοτεινές αναμνήσεις. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, ούτε που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πως κάτω από τα πόδια του κρύβονται τουλάχιστον 1.000 καταφύγια των Ναζί, πολλά χαμένα απομεινάρια της Γερμανίας που οραματιζόταν ο Χίτλερ, ακόμα και μυστικά υπόγεια ζυθοποιεία. Ο Eric Geller θα είναι ο ξεναγός σ’ ένα ταξίδι στα σκοτεινά μυστικά του Βερολίνου.


Στις 23.00 «Στην κόλαση του Άουσβιτς»
Είναι μια από τις ειρωνείες της ιστορίας το γεγονός ότι το Άουσβιτς και τα υπόλοιπα «εργοστάσια θανάτου» των Ναζί δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν χωρίς τους Sondercommando. Οι νεαροί Εβραίοι που απάρτιζαν αυτές τις ομάδες ήταν επιφορτισμένοι με το φρικτό καθήκον να βοηθούν σε όλες τις φάσεις της εξόντωσης των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για πολλά χρόνια αφότου έληξε η κόλαση του Ναζισμού, τα μέλη των ομάδων αυτών ζούσαν όχι μόνο ψυχικά, αλλά και κοινωνικά στιγματισμένοι: όσοι από τους κρατουμένους επέζησαν τους θεωρούσαν προδότες, ενώ οι Ναζί προσπάθησαν να τους αφανίσουν για να μην αποκαλύψουν όσα αναγκάστηκαν να πράξουν κάτω από τις εντολές τους. Ένας από τους ελάχιστους Sonderkommando που έζησε μέχρι τις μέρες μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην τηλεόραση όλη την αλήθεια για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στις 00.15 «Χίτλερ: η προφητεία του αίματος»
Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις πιο συναρπαστικές προφητείες που αναπτύχθηκαν, εξετάζοντας προσεκτικά τα σημερινά παγκόσμια γεγονότα και συσχετίζοντάς τα με την εκάστοτε προφητεία.

Επετειακά αφιερώματα την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.