1821: Τι θα δούμε απόψε στο δεύτερο επεισόδιο της υπερπαραγωγής του ΣΚΑΪ

Διαβάστε περίληψη του σημερινού επεισοδίου και δείτε φωτογραφίες

Για την ακρίβεια, η σειρά ντοκιμαντέρ στην πρεμιέρα της, κατάφερε να συγκεντρώσει το 16,1% των τηλεθεατών ενώ στο δυναμικό κοινό (15-14) το ποσοστό τηλεθέασης έφτασε το 17,2%, επίπεδα αρκετά υψηλά για τα δεδομένα του ΣΚΑΪ.

«Μια ιδέα γεννιέται» στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς «1821» που θα παρακολουθήσουμε αύριο Τρίτη στις 23:00.

Σε ηλικία 15 ετών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έρχεται στην Καρύταινα για να καταταγεί στην ομάδα κλεφτών του θείου του. Η βία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Όμως το 1806, ο Σουλτάνος διώχνει τους κλέφτες από την Πελοπόννησο και ο Κολοκοτρώνης αναγκάζεται να φύγει για τη Ζάκυνθο, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Εκεί, γνωρίζει έναν καινούργιο κόσμο και έρχεται σε επαφή με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Όπως γράφει στα Απομνημονεύματά του, «Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο. Τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της».
Ο αγώνας της Παλιγγενεσίας του 1821 θα είναι πρωτίστως ένας αγώνας ιδεών. Οι ιδέες συμβάλλουν -περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα- στην έκρηξη της Επανάστασης και στη δημιουργία ενός νέου κράτους που θα το έλεγαν Ελλάδα.

Η πρώτη οργανωμένη κίνηση για την προετοιμασία της Επανάστασης γίνεται το 1814, στην Οδησσό από τη Φιλική Εταιρεία. Όμως τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία δεν είχε καταφέρει να στρατολογήσει παρά μόνο 42 μέλη. Στα τέλη του 1817, οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας μεταφέρουν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη. Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας που προσπαθούν να ανατρέψουν είναι γεμάτη με Έλληνες όλων των τάξεων.

Όμως, χρειάζεται ακόμα ένα πράγμα: ένας ισχυρός αντιπερισπασμός που θα απασχολήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το στοιχείο προσφέρει ο ηγεμόνας των Ιωαννίνων, ο Αλί Πασάς, εναντίον του οποίου εκστρατεύουν όλες σχεδόν οι τουρκικές δυνάμεις της Πελοποννήσου.

Το «1821» είναι μια σειρά οκτώ ντοκιμαντέρ, που διηγείται την ιστορία της επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους.

Με ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη και συνεντεύξεις με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, η σειρά προσφέρει μία σπάνια και επίκαιρη οπτική στο κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας.

Με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, ταξιδεύει σε ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης: Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Χίος, Μακεδονία, Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά το τέλος της σειράς στις 00.15 ακολουθεί η εκπομπή «1821…σήμερα» όπου οι συντελεστές της μαζί με τους καλεσμένους συζητούν και σχολιάζουν όσα παρουσιάστηκαν στο επεισόδιο της σειράς που προηγήθηκε.