Τα εκατομμύρια των Αμερικανών για τηλεοπτικές παραγωγές!

Διαβάστε: Τα τελευταία χρόνια τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών της Αμερικής επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε ευρώ για τη δημιουργία σίριαλ, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει και τις ΗΠΑ.

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται πλέον το μέσο κόστος επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς γιατί στις ΗΠΑ δεν στήνουν δουλειές του ποδαριού – όχι ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Αλλά εκεί δεν είναι παίξε γέλασε. Παράδειγμα; Το περσινό Boardwalk Empire του δικτύου ΗΒΟ. Από τα ακριβότερα σίριαλ στα τηλεοπτικά χρονικά αλλά και από τα καλύτερα.

Ο πρώτος κύκλος του «Βoardwalk Εmpire» με φόντο το Ατλάντικ Σίτι του 1920 βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης δραματικής σειράς και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή της Στιβ Μπουσέμι.
Το «Βoardwalk Εmpire» είναι χλιδάτη σειρά. Το πρώτο επεισόδιο-πιλότος που κρίνει και το μέλλον της εκάστοτε σειράς στις ΗΠΑ κόστισε 12,8 εκατ. ευρώ (18 εκατ. δολάρια), ενώ για ολόκληρο τον πρώτο κύκλο (12 επεισόδια) λέγεται πως δαπανήθηκαν κάπου 110 εκατ. ευρώ. Η ακριβέστατη και λεπτομερής αναπαράσταση της εποχής μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στη σειρά «Μad Μen».

Το σενάριο υπογράφει ο δημιουργός του επιτυχημένου «Sopranos» – ακριβό για την εποχή του, με κόστος 1,4 εκατ. ευρώ το επεισόδιο -, Τέρενς Γουίντερ. Ο ήρωας της σειράς, η οποία γυρίστηκε με φόντο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στο Ατλάντικ Σίτι, είναι γκάνγκστερ και πολιτικός. Η υπόθεση βασίζεται στο βιβλίο του Νέλσον Τζόνσον «Βoardwalk Εmpire: Τhe Βirth, Ηigh Τimes, and Corruption of Αtlantic City». Πέραν των βραβείων, η ατμοσφαιρική σειρά κατέχει το ρεκόρ του ακριβότερου «πιλότου».

Κατακαλόκαιρο του 2007 βγήκε στον αέρα από τις συχνότητες του καλωδιακού AMC η σειρά «Mad Men» με κεντρικές φιγούρες μια παρέα διαφημιστών που σέρβιρε το αμερικανικό όνειρο, αναβιώνοντας με αριστοτεχνικό τρόπο το κλίμα της εποχής των 60s. Το κόστος επεισοδίου (κάθε κύκλου 13 επεισoδίων) υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ του πρώτου επεισοδίου-πιλότου ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Η τηλεοπτική υπερπαραγωγή «Pacific» (2010) είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο αποδίδεται με ρεαλισμό, κατά τους δημιουργούς του, ο πόλεμος Αμερικανών – Ιαπώνων. Αν το «Band of Brothers» βασίστηκε σε μυθιστόρημα, το «Pacific» μετατρέπει σε εικόνες όσα βίωσαν δύο βετεράνοι του πολέμου στον Ειρηνικό, που έκαναν τις ιστορίες τους βιβλία. Ο Γιουτζίν Σλετζ και ο Ρόμπερτ Λέκι έχουν πεθάνει, ζει όμως ο Σιντ Φίλιπς, φίλος του Σλετζ που ήταν στην ίδια μονάδα με τον Λέκι. Ο Σπίλμπεργκ με συμπαραγωγό τον φίλο του Τομ Χανκς οργάνωσαν μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή που κόστισε 177,8 εκατ. ευρώ (250 εκατ. δολάρια). Το «Pacific» (το μετέδωσε πέρσι η Νova) μπορεί να θεωρηθεί, με κινηματογραφικούς όρους, το σίκουελ της συνεργασίας των δύο.

Σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα είχαν καταπιαστεί με το «Band of Brothers», μεταφέροντας στη μικρή οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Αμπροουζ (το είχε προβάλει ο ΣΚΑΙ). Ηταν μια εντυπωσιακή μίνι σειρά δέκα επεισοδίων (και το «Pacific» αυτής της λογικής ήταν) για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τον βίωσαν τα μέλη ενός λόχου αλεξιπτωτιστών.
Το κόστος της αρχικώς είχε εκτιμηθεί στα 78 εκατ. ευρώ, αλλά διαμορφώθηκε σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε επεισόδιο κόστισε 9 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται άλλα 10,6 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την προώθηση της σειράς, που ήταν συμπαραγωγή του HBO με το BBC.

Η σειρά εποχής «Ρώμη» (Rome), μια άλλη συμπαραγωγή των HBO και BBC, συγκαταλέγεται επίσης στις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, αφού το σενάριο απαιτούσε την πλήρη αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης στα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα. Για τα ένδεκα επεισόδια της μίνι σειράς (προβλήθηκαν από τον ΣΚΑΙ) δαπανήθηκαν 78 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις πλέον ακριβές συμπαραγωγές. Στον δεύτερο κύκλο επεισοδίων συμπαραγωγός ήταν η ιταλική RAI.

Ανάμεσα στα σίριαλ που κόστισαν μια… περιουσία προσθέστε τη νεόκοπη «Terra Nova» του δικτύου Fox, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε εκτάσεις του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Για τα 13 επεισόδια του πρώτου κύκλου δαπανήθηκαν συνολικά 68,2 εκατ. ευρώ. Οι δεινόσαυροι, βλέπετε, κοστίζουν.

Πηγή: Τα Νέα